Peter Handzuš Rôzne

Kultúrne leto v Tatrách sa skončilo. Organizátori bilancovali

Prvý september je tradične záverečným dňom Tatranského kultúrneho leta. Nebolo to inak ani v tomto roku, keď už po siedmykrát ho ukončili Tatranské letné dražby a zaujímavý a bohatý kultúrny program. Od 17. júna vzhliadlo dvadsaťosem naplánovaných pr

** „Priemerná návštevnosť sa udržala na hranici minulých rokov, takže, ak by som mal hovoriť za kultúru, tak nenastal posun ani hore ani dole. Počasie nám prialo, nebesá s nami uzatvorili zmluvu a len v jedinom prípade sme plánované podujatie museli premiestniť do interiérov,“** pochvaľuje si Ján Bendík z oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry, ktorý je zároveň dramaturgom TKL.

Divákom sa predstavilo 164 účinkujúcich nielen zo Slovenska, ale aj zo Švajčiarska, Ruska, Rakúska, Talianska a Poľska.

Programy TKL boli realizované v siedmich častiach mesta Vysoké Tatry. Najviac sa ich uskutočnilo v Tatranskej Lomnici (12 programov) a v Starom Smokovci (9). V Tatranskej Polianke vzhliadli diváci tri a v Novom, Hornom i Dolnom Smokovci a Tatranskej Kotline po jednom predstavení. Najväčší záujem diváci prejavili o Tatranskú promenádu, Záver TKL a Otvárací koncert TKL.

[color=#cc0000]­[size=14]Hudba, divadlo aj film[/size][/color] Dramaturgia TKL ponúkla rekordných 14 žánrov, z ktorých najviac dominovala vážna hudba (6 koncertov), nasledovalo divadlo (5 predstavení), filmové umenie (3 predstavenia na spôsob letného kina), ďalej folklór, country, retro a etno music (po 2 koncerty), folk, muzikál, rock, culture happening a kombinované viacžánrové programy (po 1 predstavení) a výstava (1).

„Čo sa týka dramaturgie,mali sme rôznorodé a pestrofarebné kultúrne leto. Silným momentom, ktorý bude mať ešte pokračovanie, je Creative Culture Happening. Robili sme ho s kapelou In Vivo, keď počas ich koncertu naše decká, ale aj dospelí maľovali obraz v Tatranskej Lomnici s pozadím Lomnického štítu a v Starom Smokovci so Slavkovákom. Vznikli z toho dve plátna od Tatranca Karola Vaľka a tie sa budú prezentovať v Bratislave. Toto podujatie ponúklo nový rozmer, keďže sa aktívne mohli diváci zapojiť,“ povedal Bendík.

Spomenul aj kuriózny koncert, ktorý potvrdil staré porekadlo, že keď je vôľa, nájde sa aj cesta:**// „Koncert skupiny The Colt začal za krásneho slnečného počasia. Po pätnástich minútach sa však rozpršalo a takmer všetci diváci zutekali pod altánok, kde sa muzikantov doslova dotýkali. Tí sa nenechali zmiasť atmosférou a pokračovali v koncerte. Zhruba po troch piesňach sa opäť vyčasilo. Táto situácia sa nám ešte raz zopakovala, ale nikto s tým nemal problém a koncert muzikanti dohrali do úspešného konca.“// **

Chmáry na tvárach usporiadateľov privolalo počasie len v prípade Medzinárodného festivalu outdoorových filmov, pretože prebiehal v najchladnejšie dni tohto leta nielen v Tatrách, ale aj na Slovensku. Po zotmení teplomer ukazoval osem stupňov a kto sa vhodne teplo neobliekol, nemal šancu zotrvať do konca premietania. Pripojil sa aj dážď, čo sa odrazilo na počte divákov.

V porovnaní s uplynulými siedmimi rokmi po prvýkrát realizovalo Mesto Vysoké Tatry vo Vile Flóra vo vlastnej réžii a v spolupráci s FOP Poprad výstavu „Krajina Spiša“, ktorú zhliadlo celkom 655 návštevníkov.

Počas mesiacov júl a august mesto Vysoké Tatry prevádzkovalo v úspornom režime kino TATRY v Tatranskej Lomnici. To milovníkom filmového umenia ponúklo deväť predstavení, ktoré videlo 145 divákov.

Aj knižnice v Starom Smokovci, Dolnom Smokovci a Tatranskej Lomnici napriek upraveným, tzv. „letným“ otváracím hodinám a revízii knižného fondu, nemali núdzu o návštevníkov – záujemcov o ponúkané kniž­ničné a internetové služby. Nazbieralo sa ich presne 750.

Komplexná letná kultúrna ponuka oddelenia kultúry a športu MsÚ Vysoké Tatry tak oslovila vyše 8 250 návštevníkov a občanov mesta Vysoké Tatry.

[color=#cc0000]­[size=14]V ak­ciách budú pokračovať aj na jeseň[/size][/co­lor] S príchodom jesenných dní však nekončia možnosti spoločenského a kultúrneho vyžitia. Už v tretiu septembrovú sobotu nás čaká Vernisáž Tatranského fotomaratónu s vyhodnotením a kultúrnym programom. V októbri prezentácia knihy Dievčatá sveta, ktorej autorom je obyvateľ mesta Vojtech Rušin. Koncom desiateho mesiaca nás čaká aj 49. ročník Wolkrovej Polianky a v novembri, po dvojročnej pauze, Horalfest.

„V decembri nebudú chýbať mikulášske programy pre deti a dávame dokopy pracovné sily s oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a pod názvom Tatranské Vianoce sa uskutoční päť veľmi zaujímavých programov od 27. do 31. decembra,“ prezradil Bendík z plánov na najbližšie mesiace.

Poprad24 Foto:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM