Pavol Krupka Kultúra

Leto v Poprade: Gymnázium pripravilo večer s veršami Williama Shakespeara, hrala aj školská kapela

Vo štvrtok zneli na popradskom námestí známe monológy z hier slávneho anglického dramatika. Pod názvom Nespútané vášne Williama Shakespeara ich predviedli učitelia a študenti Gymnázia na Kukučínovej ulici. V druhej časti večera hrala a spievala školská kapela Shakespere's fellows.

Ilustračný obrázok k článku Leto v Poprade: Gymnázium pripravilo večer s veršami Williama Shakespeara, hrala aj školská kapela
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Stretnutie s Williamom Shakespearom na javisku nebolo pre viacerých účinkujúcich novinkou. Učiteľka popradského gymnázia a režisérka divadelných projektov Art Academy Tatiana Husárová so žiakmi a svojimi kolegami nedávno pripravila divadelnú hru Kupec benátsky v anglickom jazyku. Na sklonku školského roka ju uviedli aj v Bratislave, kam pricestovali na pozvanie dvoch medzinárodných škôl, americkej a britskej.

Shakespeare v podobe, v akej ju videli popradskí diváci, však bol premiérou. Nebolo to len tým, že jeho verše zneli v slovenčine. Hudobno-dramatický program bol zostavený z monológov a dialógov viacerých Shakespearových diel, komédií, tragédií i historických hier. Pripojili sa aj učitelia, ktorí v predstavení Kupec benátsky neúčinkovali.

Vari najslávnejšiu scénu vyznania lásky z hry Rómeo a Júlia interpretovali študenti školy a nádejní adepti hereckého umenia Katka Hudačková a Jakub Molnár. Najmladším aktívnym účastníkom umeleckého večera bol Matej Ševčík, ktorý si vyslúžil mohutný potlesk za monológ sluhu Lancelota z hry Kupec benátsky. Ako sám povedal, účinkovanie v študentskom divadle ho veľmi baví a už sa teší na rolu v ďalšom Shakespeareovom titule Zimná rozprávka. Podobné pocity majú aj Katka a Jakub, navyše, divadelná Júlia je už prijatá na štúdium herectva na konzervatóriu. Aj aktuálny Rómeo a zároveň člen školskej kapely by chcel po maturite ísť rovnakou cestou.

Shakespearove monológy čaká podľa slov Tatiany Husárovej ďalší vývoj, a to v spolupráci s britskou medzinárodnou školou. V decembri by hru chceli popradskí divadelníci opäť uviesť pred domácim publikom v dvojjazyčnej podobe, tentokrát sa však na javisko postavia aj niektorí z britských študentov a učiteľov. Predstavenie, ktoré vzniklo aj pri príležitosti 450. výročia narodenia slávneho anglického dramatika, chcú medzitým ponúknuť aj školám z nášho mesta a okolia.

Súčasťou školskej inscenácie hry Kupec benátsky je aj hudba študentskej kapely Shakespeare's fe­llows. Podľa Tatiany Husárovej by ju bolo škoda nezaradiť aj do štvrtkového programu. My súhlasíme a na záver konštatujeme, že okrem skvele predvedených dialógov z hier Wiliama Shakespeara mohli návštevníci popradského námestia počuť aj dobrú hudbu.

Spravodajský portál Poprad 24 pripravil z umeleckého programu popradského gymnázia okrem reportážneho videa aj 26-minútový zostrih vystúpenia školskej skupiny Shakespeare's fe­llows, ktorý vám ponúkneme nasledujúci víkend. Avizovať ho budeme aj v našom facebookovom profile.

Leto v Poprade: Gymnázium pripravilo večer s Williamom Shakespearom
21
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Leto v Poprade: Gymnázium pripravilo večer s Williamom Shakespearom
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM