Martin Sýkora Správy

Levočská púť vyvrcholila slávnostnou svätou omšou: Nenechalo si ju ujsť 100 000 veriacich

Púť na Mariánsku horu je za nami. Vyvrcholila v posledný deň víkendu slávnostnou svätou omšou. Tá sa konala pred zrakmi desaťtisícov veriacich.

Ilustračný obrázok k článku Levočská púť vyvrcholila slávnostnou svätou omšou: Nenechalo si ju ujsť 100 000 veriacich
Zdroj: TASR

Slávnostnou svätou omšou v nedeľu na Mariánskej hore v Levoči vyvrcholila najstaršia púť na východnom Slovensku. Za účasti asi 100 000 veriacich ju celebroval arcibiskup Mario Giordana, apoštolský nuncius na Slovensku. Veriacim odovzdal pozdrav a apoštolské požehnanie svätého otca Františka a vyzval k modlitbe za jeho pôsobenie a spravovanie úradu pre dobro cirkvi i celého sveta.

Aktuálny Svätý rok milosrdenstva je podľa apoštolského nuncia pre veriacich pozvaním, aby si obnovili vieru, ktorú zjavuje Sväté Písmo a židovsko-kresťanská tradícia. „Vieru v Boha milosrdného, v Boha, ktorý nikdy neopúšťa svoj ľud. Práve naopak, stále ho sprevádza, dokonca aj v tých najťažších chvíľach. Keďže si obnovíme vieru v takého Boha, potom sa staneme jeho autentickým odbleskom,“ povedal v kázni Giordana.

Skutočný kresťanský život nie je podľa jeho slov oddelený od každodennej reality a od potrieb blízkych. „Naopak je s nimi bytostne prepojený našou konkrétnou pomocou a milosrdnou láskou. Ak milujeme iných bratskou láskou, aspoň trocha títo ľudia zakúsia príchuť lásky, ktorou ich Boh miluje,“ dodal Giordana.

Veriacich tiež povzbudil, aby nezabúdali na slová proroka Sofoniáša o tom, že Panna Mária Boží Syn sú stále záchranou najmä v dnešných rozbúrených časoch. Vyjadril úprimnú radosť z toho, že sa dostal na Mariánsku horu a mohol sa stretnúť na tomto milostiplnom mieste s početným zástupom pútnikov.

Púť počas víkendu podľa organizátorov poznačilo zlé počasie. Hojnú účasť však zaznamenali v noci. „Opäť sa potvrdil prevažujúci trend mladých rodín a kresťanskej mládeže. Muránski veriaci si pripomenuli štvrťstoročie organizovania pútí do Levoče,“ povedal moderátor levočskej púte Jozef Lapšanský. V sobotu a v nedeľu, keď vyvrcholil celotýždňový program, ktorý bol duchovnou prípravou, sa na Mariánskej hore zišlo podľa jeho slov takmer 400 000 ľudí. „Množstvo veriacich prišlo v sobotu, keďže bol sviatok Navštívenia Panny Márie a rovnako to bola i Fatimská sobota,“ dodal Lapšanský. V závere slávnostnej svätej omše dekan mons. František Dlugoš predniesol posolstvo adresované pápežovi Františkovi do Ríma.

FOTOGALÉRIA: Mariánska púť v Levoči 2016
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM