Martin Sýkora Rôzne

Meteorológovia varovali: Vo štvrtok môže padať silný dážď, na horách fúkať

Slovenskí meteorológovia vydali výstrahu na štvrtkový deň. V priebehu dňa sa môžu vyskytnúť silné búrky, na horách sprevádzané silným vetrom.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia varovali: Vo štvrtok môže padať silný dážď, na horách fúkať
Zdroj: Dnes24.sk

V horách bude silno fúkať

Odborníci na počasie varovali podtatranských obyvateľov a návštevníkov Tatier pred silným vetrom, ktorý môže v horách fúkať. Jeho intenzitu meteorológovia odhadli na rýchlosť 25 – 31m/s. Výstraha prvého stupňa pred silným vetrom platí od stredy (28.6.) do štvrtka (29.6.) do 20:00 hod.

„V okrese Poprad sa na hrebeňoch hôr miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 90 – 110 km/h,“ uviedol na stránke Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ dodali meteorológovia. Ide najmä o pešiu turistiku a horolezectvo.

Pozor na silné búrky

Dlhodobo teplé počasie vystrieda vlaha, ktorá spadne z neba. Dážď budú sprevádzať hromy a blesky. Pred búrkami vydali meteorológovia výstrahu 1. stupňa. Búrky sa v Tatrách a ich okolí vyskytnú od stredy (28.6.) do piatkovej (30.6.) polnoci.

„Ojedinele sa očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potencionálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h),“ varuje SHMÚ.

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov – stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov,“ konštatovali slovenskí hydrometeoroló­govia.

Zdroj: SHMÚ
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM