Ľubomír Hudačko Správy

MIMORIADNA správa: Veľký investor ODÍDE z východu! Čo bude s vyše tisíckou zamestnancov?

Na východe bude o jedného významného investora menej. Ešte v lete totiž popradskú fabriku na práčky opustí americký kapitál.

Ilustračný obrázok k článku MIMORIADNA správa: Veľký investor ODÍDE z východu! Čo bude s vyše tisíckou zamestnancov?
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Talianska europoslankyňa Eleonora Evi jednému z eurokomisárov v Bruseli oznámila, že „Whirlpool zatvára svoje výrobné závody v EÚ, konkrétne v Taliansku, Poľsku a na Slovensku, čím uvoľňuje miesto pre ich možnú akvizíciu tureckými a čínskymi spoločnosťami,“ uviedla. Informuje o tom portál tvnoviny.sk.

Na východe tak bude o jedného významného investora menej. Ešte v lete totiž popradskú fabriku na práčky opustí americký kapitál.

Zanechá 1 100 zamestnancov

„Whirlpool sa sťahuje zo Slovenska, z Poľska aj z Talianska. U nás zanechá 1 100 zamestnan­cov,“ vysvetľuje Markíza na svojom webe s tým, že okrem popradského primátora informáciu potvrdili aj ďalšie dva od seba nezávislé zdroje z prostredia Americkej obchodnej komory a spomínaného Európskeho parlamentu.

Kuloárne informácie neoficiálne prezrádzajú, že za koncom pôsobenia spoločnosti v Európe môžu byť čoraz prísnejšie zelené normy na spotrebiče.

Kto závod preberie

Nebude to však len tak odrazu, závod aj so zamestnancami preberie turecká korporácia Arcelik prepojená so značkou Beko. „Získa trojštvrtinový podiel v novovytvorenom európskom holdingu, Američania si v ňom nechajú zatiaľ štvrtinu,“ uviedla Markíza.

„Zhruba pred tromi mesiacmi ma pán generálny riaditeľ informoval o tom, že dôjde k zmene majiteľa jeho fabriky. Ja som sa hneď zaujímal o to, čo bude so zamestnanosťou, pretože je to významný zamestnávateľ v meste,“ uviedol pre TV Markíza primátor mesta Poprad Anton Danko.

Otázky sme zaslali aj Whirlpoolu, na odpovede zatiaľ čakáme.

archívne foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM