Pavol Krupka Šport

Olympijský výbor potvrdil, že hokejové turnaje na Slovensku byť nemôžu

Podľa oficiálneho stanoviska Medzinárodného olympijského výboru (MOV) by sa hokejové turnaje na zimných olympijských hrách 2022 v prípade ich pridelenia poľskému Krakovu nemohli konať na Slovensku. Informovala o tom oficiálna webstránka Slovenského olympijského výboru (SOV).

Ilustračný obrázok k článku Olympijský výbor potvrdil, že hokejové turnaje na Slovensku byť nemôžu
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

S otázkou, či by vzhľadom na dávnu tradíciu a veľkú popularitu hokeja pod Tatrami bolo možné usporiadať hokejové turnaje na Slovensku, sa na MOV obrátili spoločne prezident Poľského olympijského výboru (POV) Andrzej Kraśnicki a prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár. V liste podpísanom výkonným riaditeľom MOV pre olympijské hry Gilbertom Fellim sa v odpovedi na otázku po citácii z článku 34.2 Olympijskej charty uvádza stanovisko, že uvedený článok sa vzťahuje len na olympijské súťaže pod holým nebom, ako je napríklad zjazdové lyžovanie, ale nie na športy v krytých halách, ako je ľadový hokej. „Preto by nebolo možné hostiť ľadový hokej na Slovensku,“ konštatuje sa v liste od Gilberta Felliho.

Z uvedeného stanoviska MOV vyplýva, že v kandidátskom projekte Krakova budú môcť byť na Slovensku plánované len súťaže v zjazdovom lyžovaní. Vzhľadom na to, že Poliaci nedisponujú kopcami, resp. traťami s dostatočným prevýšením a profilom na usporiadanie súťaží v kĺzavých disciplínach zjazdového lyžovania – zatiaľ čo slovenský Chopok prísne kritériá Medzinárodnej lyžiarskej federácie spĺňa – plánovanie súťaží v zjazdovom lyžovaní na slovenskom území je v súlade s čl. 34.2 Olympijskej charty.

Pre Slovensko uvedené stanovisko znamená nutnosť revízie zloženia aj sídla prípravného výboru SR pre kandidatúru Krakova. Bez možnosti plánovať hokejový turnaj na Slovensku Prešovský samosprávny kraj aj Poprad vypadávajú z hry. Príprava kandidatúry Krakova na ZOH 2022 so slovenskou podporou sa na Slovensku presunie výlučne na územie Žilinského samosprávneho kraja a na Liptov – do Demänovskej doliny – Jasnej a do Liptovského Mikuláša.

V prípade, ak by v dohľadnom čase došlo k zmene uvedeného pravidla v Olympijskej charte, alternatíva usporiadania olympijských turnajov v ľadovom hokeji na Slovensku v prípade ZOH v Krakove by teoreticky mohla znovu vstúpiť do hry.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM