Peter Handzuš Rôzne

Máme už skoro 6700 evidovaných jaskýň. Hovoriť o nich budú jaskyniari počas speleomítingu

Stretnutie jaskyniarov Slovenskej speleologickej spoločnosti sa uskutoční v sobotu 13. apríla v Dome kultúry vo Svite. Na tomto podujatí, ktoré sa bude konať už po 22. raz, hodnotia jaskyniari svoje úspechy v speleologickom prieskume a výskume.

Ilustračný obrázok k článku Máme už skoro 6700 evidovaných jaskýň. Hovoriť o nich budú jaskyniari počas speleomítingu
Zdroj: TASR

„Na kinoplátne predstavia objavy u nás i v zahraničí a ich jaskyniarsku prácu. Okrem zaujímavých amatérskych filmov našich jaskyniarov sa predstaví so svojimi novými snímkami aj známy filmár Paľo Barabáš. Filmy sú sondou do duše jaskyniara, ktorý cez uzučký vchod objavuje s priateľmi jaskyňu nekonečných rozmerov,“ informovala Oľga Miháľová z organizačného výboru podujatia. Vo filme sú zábery a situácie, ktoré vznikali pri nachádzaní nových priestorov a najväčších vertikálnych šácht v podzemí Slovenska.

Po otvorení Speleomítingu budú ocenení najúspešnejší jaskyniari Slovenskej speleologickej spoločnosti za významné aktivity na Slovensku a v zahraničí. Súčasťou akcie je aj výstava fotografickej a mapovej dokumentácie. Na záver vyhodnotia diváci na hlasovacích lístkoch najzaujímavejšie príspevky z domácich a zahraničných lokalít, ktoré budú aj odmenené.

Slovensko je krásne aj pod zemou

„Práca našich jaskyniarov je náročná. Vytvárajú obrovské hodnoty. Zásluhou dobrovoľných jaskyniarov máme v Slovenskej republike,“ dodala Miháľová.

Dobrovoľní jaskyniari objavujú každý rok nové jaskyne a priestory v nich. Tak nastali zmeny aj v rebríčkoch najdlhších a najhlbších jaskýň u nás. To sa najviac prejavilo v tabuľke najdlhších jaskýň, kde sa zmenili údaje až siedmich jaskýň z prvých desiatich.

„Slovensko je prekrásna krajina na povrchu, ale aj pod zemou. A aj vďaka jaskyniarom objavujeme stále jej nové krásy,“ uzavrela Miháľová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM