Peter Handzuš Tlačové správy

Na „starom gympli“ moderne a efektívne

V čase, keď si drvivá väčšina škôl kladie otázku, ako naplniť plánované počty prijímaných žiakov, sa školy, ktorých kvalita tento problém neutralizuje, boria s iným problémom – ako naplniť vysoké očakávania žiakov a ich rodičov na výchovu a vzdelanie.

Ilustračný obrázok k článku Na „starom gympli“ moderne a efektívne
Zdroj: Dnes24.sk

Tento problém si postuloval aj pedagogický zbor na Gymnáziu Kukučínova ulica v Poprade a odpoveďou bolo akceptovanie výzvy Agentúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky pre štrukturálne fondy č. OPV-2012/1.1/08-SORO v rámci Operačného programu vzdelávanie 2007 – 2013. Prioritná os1: Reforma systému vzdelávania a odbornej prípravy konvenovala so záujmom väčšiny pedagógov posunúť výučbu svojich predmetov dopredu, modernizovať a zatraktívniť ich pre žiakov.

V rámci Opatrenia 1.1: Premena tradičnej školy na modernú uvedenej výzvy pripravili pedagógovia spolu s vedením školy projekt Vzdelávame moderne, ktorý úspešne prešiel hodnotením agentúry. Tá ocenila racionálne spojenie inovácie vzdelávania žiakov, modernizácie podmienok vzdelávania a zvyšovania profesionálnej úrovne pedagógov.

Maximálna výška celkových nákladov projektu predstavuje sumu 250 406 eur, pričom 95% poskytne nenávratný finančný príspevok Európsky sociálny fond. Gymnázium ako prijímateľ zabezpečilo vlastné zdroje financovania projektu vo výške minimálne 12 520,30 eur.

Reálne je za každým „európskym“ projektom vždy obrovské množstvo práce všetkých zúčastnených. Ak však má takáto práca zmysluplné výstupy, čo tento projekt preukázateľne má, potom jeho prínos vyváži vloženú invenciu, čas, energiu a prostriedky. Škola vo svojej 60-ročnej histórii vždy poskytovala špičkové vzdelanie, neustále sa adaptuje na nové podmienky a modernizuje, projekt Vzdelávame moderne je príležitosťou urobiť to vo forme a v rozsahu, v akom by to škola z vlastných prostriedkov nikdy nedokázala.

Cieľom projektu je prostredníctvom inovatívnych metód modernizovať vyučovací proces, vedúci k rozvíjaniu kompetencií potrebných pre nadväzujúce vzdelávanie v systéme VŠ. Hoci jeho realizácia stále prebieha, už dnes môžeme konštatovať, že prioritné ciele projektu:
• tvorba učebných textov a materiálov spolu s inováciou obsahu vzdelávania vo 22 vybraných predmetoch v zmysle ŠkVP vrátane implementácie,
• inovácia a zriadenie prírodovedných laboratórií – chemického, biologického a fyzikálneho a ďalších odborných učební,
• zvyšovanie kompetencií pedagógov pre zavádzanie inovatívnych prvkov do procesu vzdelávania,
sa darí napĺňať.

Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ.

Na „starom gympli“ moderne a efektívne
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM