Pavol Krupka Kultúra

NBS bude počas cyrilo-metodských osláv vymieňať pamätné mince. Aj v Poprade

Národná banka Slovenska vydáva pri príležitosti osláv 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie pamätnú dvojeurovú mincu. Získať ju bude možné aj v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku NBS bude počas cyrilo-metodských osláv vymieňať pamätné mince. Aj v Poprade
Zdroj: Dnes24.sk

„Predpokladáme, že o pamätnú mincu s námetom príchodu Cyrila a Metoda bude mimoriadny záujem,“ uviedla Jana Kováčová z NBS. Banka preto zriadi v piatok 5. júla na mieste celonárodných osláv v Nitre svoje dočasné pracovisko.

V ten istý deň pre verejnosť otvorí Národná banka Slovenska aj pokladnice ústredia v Bratislave a v expozitúrach v Košiciach, Poprade, Žiline, Banskej Bystrici a Nových Zámkoch. Pokladnice budú poskytovať výmenu pamätných mincí čase od 8. do 11. hodiny.

„Upozorňujeme, že vymieňať budeme len pamätné dvojeurové mince vydané pri príležitosti 1150. výročia príchodu misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu. Iné výmeny nebudú možné,“ upozornila Kováčová.

Zmluvným partnerom v tento deň nebude NBS poskytovať žiadne služby, pokladnice otvorí pre širokú verejnosť ako svoj príspevok k oslavám tohto historického jubilea. Vzhľadom na očakávaný mimoriadny záujem o túto pamätnú mincu bude výmena limitovaná 50 kusmi na jednu fyzickú osobu.

Pamätné dvojeurové mince môže vydávať každá členská krajina eurozóny a tieto mince sú zároveň zákonným platidlom vo všetkých krajinách eurozóny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM