Ľubomír Hudačko Správy

Netypický záber zaujal najviac: NAJKRAJŠIA snímka z Prešovského kraja je z Tatier, FOTO

Prihlásené aj ocenené zábery spájajú tradične obľúbené lokality na fotenie ako Vysoké Tatry, Ždiar, Pieniny, hrady aj s miestami, ktoré nie sú veľmi známe.

Ilustračný obrázok k článku Netypický záber zaujal najviac: NAJKRAJŠIA snímka z Prešovského kraja je z Tatier, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Pavol Čepček

Fotografická súťaž o najkrajšie zábery Prešovského kraja za rok 2023 pozná svojich víťazov. Do jedenásteho ročníka fotosúťaže Choď a foť 2023 sa zapojilo 220 autorov. Dnes24.sk o tom informovala Barbora Čechová z KOCR Severovýchod Slovenska.

Zábery hodnotila medzinárodná odborná porota na čele s prešovským fotografom Jánom Štovkom (MQEP). Absolútnym víťazom, nositeľom ocenenia Grand Prix, sa stal nezvyčajný záber ikonického miesta Vysokých Tatier.

„Cieľom súťaže je predstaviť krásy, zaujímavosti a zážitky z Prešovského kraja širokej verejnosti prostredníctvom fotografií, ktoré svoje miesto nájdu i na putovnej výstave. Aj takouto formou chceme podnietiť u ľudí záujem tráviť voľný čas v Prešovskom kraji. Fotografie sú naozaj výnimočné a uvidia ich postupne ľudia na rôznych miestach Slovenska i v zahraničí,“ uviedol Martin Janoško, výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Najviac z prírody

Do súťaže bolo prihlásených 823 súťažných fotografií od 220 autorov.

Vyhlásených bolo 6 kategórií, z ktorých najväčšie zastúpenie má kategória Príroda.

Medzinárodná porota ocenila prvé tri miesta pre každú zo šiestich kategórií. Okrem toho boli udelené špeciálne ocenenia a čestné uznania.

„Tohto roku prijali pozvanie do poroty medzinárodne uznávaní fotografi zo Slovenska a zahraničia, čím sme posunuli súťaž o krok ďalej. Je zaujímavé zistiť, ako vnímajú náš kraj ľudia zo zahraničia, ktorí ho až tak dobre nepoznajú, čo sa prejavilo aj pri samotnom hodnotení. 11. ročník bol z hľadiska kvality prihlásených fotografií naozaj výnimočný,“ zhodnotil súťažný ročník Štovka, predseda poroty.

Ocenené fotografie

Prihlásené aj ocenené zábery spájajú tradične obľúbené lokality na fotenie ako Vysoké Tatry, Ždiar, Pieniny, hrady aj s miestami, ktoré nie sú veľmi známe.

Ich potenciál vyzdvihujú práve zaujímavé fotografické zábery približujúce atmosféru lokalít. TOP fotografiou Prešovského kraja, ktorú porota ocenila hlavnou cenou Grand Prix, je nezvyčajný záber lanovky na Lomnický štít s názvom Cesta do neba od autora Pavla Čepčeka.

Zároveň fotografia získala prvé miesto v kategórii Príroda.

Cenu predsedu poroty odovzdá Ján Štovka autorovi Ľubošovi Čerešňákovi za fotografiu Krása na horách (Rysy). Záber spája motív hôr a krásu slovenského folklóru.

Cena organizátora súťaže KOCR Severovýchod Slovenska bude udelená Jozefovi Sádeckému za fotografiu s názvom Tatry nad oblakmi.

Výsledky:

  • Grand prix: Pavol Čepček – Cesta do neba (Lanovka na Lomnický štít)
  • Cena predsedu poroty J. Štovku: Ľuboš Čerešňák – Krása na horách (Rysy)
  • Cena hosťa poroty: Magdaléna Koleničová – Furmani (furmanská súťaž Hniezdne)
  • Cena KOCR Severovýchod Slovenska: Jozef Sádecký – Tatry nad oblakmi
Objektívom: Fotografie z Prešovského kraja ocenila porota, tieto sú najkrajšie
4
Galéria
Zdroj: Jozef Sádecký
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM