Martin Sýkora Kultúra

Nikolaj Jemelin opäť pod Tatrami: Vážte si tradície a vlastný jazyk

Ruský folkový spevák Nikolaj Jemelin je známy predovšetkým v rusky hovoriacich krajinách. Svojich priaznivcov má aj na Slovensku, ktoré navštívil už po druhý krát.

Ilustračný obrázok k článku Nikolaj Jemelin opäť pod Tatrami: Vážte si tradície a vlastný jazyk
Foto: Martin Sýkora

Atmosféra v uliciach povie veľa o ľuďoch

Prvá návšteva Popradu bola pre rodáka z kazašskej Korjakovky rýchla. Ruská folklová hudobná stálica toho veľa nestihla. Tentoraz si na podtatranskú metropolu našiel viac času. „Mne sa Poprad veľmi páči. Chodím po uliciach a nevšimol som si agresívne a zlomyseľné správanie. To hovorí, aká je povaha tohto mesta a tohto národa,“ konštatoval Nikolaj Jemelin, známy propagátor slovanstva a slovanskej kultúry.

Foto: Martin Sýkora

Ako slon pchá chobot kam nemá

Jemelin počas návštevy Popradu hovoril aj o riziku, ktoré v súčasnosti hrozí európskej civilizácii. Ponuka multikulturalizmu Nikolajovi vôbec nepríde atraktívna. „Multikultúra sa snaží zasunúť sem svoj chobot ako slon, ktorý vám chce vnútiť svoje pravidlá. Nielen západní Slovania sú obeťami útoku multikultúry. Prvotná expanzia sa týka jazyka. Ak národ dovolí do svojho rodného jazyka vniknúť slová ako „oukej“ alebo „yes“, časom sa zmení na sivú masu. Nebude si vážiť svoje tradície,“ vyjadril obavy ruský spevák a hudobník, ktorému sa slovenské tradície a folklór veľmi páčia. Tu je podľa Jemelina cesta, ako si udržať vlastnú jedinečnosť. „Ak budeme pomáhať a podporovať svoje slovanské deti, aby spievali rovnaké piesne ako naši dedovia a predkovia, nebude to s nami také zlé. Ak to robiť nebudeme, multikultúra z nás vytvorí sivú masu, s ktorou si slon bude robiť, čo bude chcieť,“ doplnil Nikolaj.

Zdroj: YouTube.com

Vystúpi aj s popradskými deťmi

Tvorba a repertoár Nikolaja Jemelina nie je Podtatrancom neznámy. Nejde iba o minuloročný koncert, ktorý bol pre Rusa prvým dvojkoncertom mimo Ruska. „Vystúpim s popradskými deťmi, ktoré sú zoskupené v združení Rodina. Teším sa, že slovenské deti spievajú moje piesne. Je to pre mňa balzam na dušu,“ dodal s nádychom dojatia legendárny ruský spevák, ktorý bol opäť očarený tatranskou scenériou. „Príroda sa uberá k zimnému spánku, ale myslím si, že v lete je to krása prekrásna,“ pokračoval s úsmevom.

Nikolaj Jemelin vystúpi aj s popradskými deťmi v popradskom Dome kultúry v sobotu (18.11.).

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM