Pavol Krupka Kultúra

Noc múzeí a galérií v Podtatranskom múzeu: Replika kniežacieho posmrtného lôžka i Pecha Kucha Night

Na podujatí Noc múzeí 2014 predstaví Podtatranské múzeum repliku posmrtného lôžka kniežaťa z Popradu. Prehliadka výstavy bude moderovaná a návštevníci sa zoznámia aj s dobovými kostýmami. Chýbať nebudú tvorivé dielne, či ochutnávka starovekých pokrmov. Tešiť sa môžete i na Pecha Kucha Night.

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií v Podtatranskom múzeu: Replika kniežacieho posmrtného lôžka i Pecha Kucha Night
Zdroj: Dnes24.sk

Podtatranské múzeum v Poprade v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV Nitra a Spojenými krajinskými múzeami v nemeckom Schleswigu ponúka širokej návštevníckej verejnosti od júla minulého roka výstavu unikátneho archeologického nálezu – kniežacej hrobky z Popradu. Výstava prezentuje prvú časť zakonzervovaného inventára hrobky.

Ojedinelým exponátom je posmrtné lôžko zomrelého, vysustružené z tisového dreva. Zhotoviteľom repliky v mierke 1:1 je študent maturitného ročníka Strednej umeleckej školy v Kežmarku Tomáš Peky s praktickým dohľadom jeho učiteľa Vladimíra Reznického. Okolnosti a postup zhotovenia repliky priblíži návštevníkom osobne autor.

Replika posmrtného lôžka z kniežacej hrobky z Popradu zostane súčasťou výstavy Kniežacia hrobka z Popradu – konzervácia 2008 – 2012 v Podtatran­skom múzeu v Poprade do 21. septembra 2014. Podtatranské múzeum v Poprade a Stredná umelecká škola v Kežmarku pozývajú všetkých na predstavenie repliky v sobotu 17. mája 2014 v čase od 15.00 do 18.00 hodiny.

Počas Noci múzeí v tom Podtatranskom nebudú chýbať ani tvorivé dielne, v rámci ktorých si budú môcť návštevníci vyrobiť keramiku z doby rímskej podľa autentických vzorov. Pripravená je aj ochutnávka starovekých pokrmov.

„Od 18. hodiny je pripravená Kucha Pecha Night, teda živá prezentácia ľudí, čo majú čo povedať, a to architektov, dizajnérov, výtvarných umelcov, teoretikov architektúry, dizajnu a výtvarného umenia a ďalších zaujímavých kultúrnych a spoločenských projektov a iniciatív. Tento formát založila dvojica architektov Klein/Dytham Architecture v Tokiu a od roku 2003 sa koná už vo viac ako 600 mestách po celom svete. Princíp je dynamický, každý z aktérov premietne 20 obrázkov, pričom každý obrázok zostáva na projekčnom plátne 20 sekúnd a tento čas je vyhradený pre komentár autora,“ dodala riaditeľka múzea Magdaléna Bekessová.

Foto: Podtatranské múzeum

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM