Simona Ivančáková Rôzne

Preteká našim mestom aj okresom, viete však o nej všetko? 5 zaujímavostí o rieke Poprad, o ktorých ste možno netušili

Preteká Popradom i celým našim okresom. Niektoré obce z regiónu ju dokonca majú vo svojom názve. Reč je o rieke Poprad. To, že meria viac ako 160 kilometrov a vlieva sa do rieky Dunajec vieme zrejme všetci. O týchto zaujímavostiach ste však zrejme ešte nepočuli...

Ilustračný obrázok k článku Preteká našim mestom aj okresom, viete však o nej všetko? 5 zaujímavostí o rieke Poprad, o ktorých ste možno netušili
Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk

Poprad má tri rozdielne úseky

Rieka má vo splavovanej časti tri rozdielne úseky. Horný úsek od Mengusoviec má charakter horskej bystriny s veľkým spádom a ostrými zákrutami v zalesnenom údolí. Ďalej sa spád zmierňuje a od Svitu sa charakter rieky mení. Je v nej veľké množstvo kolmých stupňov výšky 0,3 až 1,5 metra. Posledný úsek je zjazdný bez problémov. Rieka prechádza prírodným riečiskom so štrkovitými plytčinami. Od Plavča tvorí štátnu hranicu s Poľskom.

Spojenie Popradského a Veľkého Hincovho plesa

Najväčšia rieka, ktorá preteká naším okresom vzniká sútokom Hincovho potoka a potoka Krupá. Hincov potok vyteká z Veľkého Hincovho plesa a rieka Krupá z Popradského plesa. Zlievajú sa v Mengusovskej doline. Za pramenný tok rieky Poprad je považovaný práve Hincov potok.

Je tokom III. rádu

Medzi mestami Stary Sacz a Nowy Sacz v Poľsku sa vlieva do Dunajca. Ten neskôr ústí do poľského veľtoku Visla. Rieka Visla sa vlieva do Baltického mora. Poprad je teda tokom III. rádu.

Hraničná rieka

Po obec Čirč v okrese Stará Ľubovňa preteká rieka Poprad len územím Slovenska. Potom sa situácia začína meniť a rieka začína byť hranicou medzi Slovenskom a Poľskom. Medzi Ruskou Voľou nad Popradom a Muszynou (dĺžka 5,1km) a medzi obcami Legnavou a Mníškom nad Popradom (dĺžka 26 km) tvorí hraničnú rieku s Poľskom. Dĺžka hranice medzi dvoma štátmi, ktoré vytvára rieka Poprad je 31,1 km. Od Mníška nad Popradom rieka odteká do Poľska, kde neskôr ústí do Dunajca.

Najvyšší spád na Slovensku

Keďže rieka Poprad pramení vo Vysokých Tatrách, odkiaľ neskôr tečie do nižších polôh, tak prekoná veľký výškový spád. Po celej jej dĺžke dosahuje rozdiel až 1 567 výškových metrov. Poprad sa zaraďuje na prvé miesto medzi slovenskými riekami, ktoré dosahujú najvyšší spád v našej krajine.

Zdroj: wikipedia.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM