Monika Vengrínová Iné športy

Nový cyklistický klub v Poprade: Možno z vášho dieťaťa vychová druhého Sagana

Napriek tomu, že Poprad je hokejovým mestom, žije i mnohými inými športmi. Ak sa teda vaše dieťa radšej ako za pukom, či loptou naháňa po kopcoch na bicykli, neváhajte a prihláste ho do nového klubu, kde to s cyklistikou myslia skutočne vážne.

Ilustračný obrázok k článku Nový cyklistický klub v Poprade: Možno z vášho dieťaťa vychová druhého Sagana
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Prihlásiť sa môže každé dieťa od deväť rokov

Vítané sú všetky deti bez ohľadu na pohlavie vo veku od deväť do osemnásť rokov. Dvere samozrejme majú otvorené aj seniori, hlavné zameranie však bude práve na mládež. Cykloklub v našom meste tak vzniká preto, aby dal šancu mladým talentom, ktoré chcú trénovať a súťažiť a v cyklistike to dotiahnuť čo najďalej. Okrem toho chce takto podporiť jeden z najúspešnejších a najdostupnejších športov a slovenskú cyklistiku posunúť na európsku úroveň. Kedy inokedy, ak nie teraz, keď je práve cyklistika piatym najpopulárnejším športom na svete a i u nás jej obľúbenosť rastie nezadržateľnou rýchlosťou. Zásluhu na tom majú predovšetkým bratia Velitsovci a minuloročný víťaz Tour de France Peter Sagan.

„Cyklistické vzory, doslova legendy sú tu a slovenská cyklistika je momentálne na vrchole. Neviem, či sa ešte dožijeme toho, že Slovák bude viesť Svetový pohár, je to fantastická vec. A my chceme vychovávať ďalšie talenty. Nenásilne odtiahnuť deti od počítačov a krôčik po krôčiku s nimi pracovať. Verím, že budeme mať minimálne desať aktívnych členov, ktorí budú pravidelne chodiť na tréningy i na súťaže,“ premýšľa niekoľkonásobný majster Slovenska v cyklistike Jozef Nazarej, ktorý bude spolu s Ondrejom Glajzom, dvojnásobným majstrom sveta v cyklokrose, členov klubu osobne trénovať.

Dôležitá je dlhodobá a systematická príprava

Podľa slov Jozefa Pavlíka, referenta mládeže a športu na Mestskom úrade v Poprade, veľa cyklo klubov na Slovensku nie je. A tie, čo existujú, orientujú sa viac na organizovanie súťaží, nie na samotný tréning. Deti tak trénujú vlastní rodičia. Preto efekt takýchto súťaží podľa neho nie je príliš veľký.

„Skutočne najefektívnejšia je dlhodobá príprava pod odborným vedením. A preto mesto Poprad víta iniciatívu tohto klubu, ktorý je tu už etablovaný a víta i to, že tento klub sa nechce dostať medzi kluby len organizujúce preteky, ale chce deti systematicky pripravovať a následne na to s nimi chodiť na preteky. To je myslím si, ten najväčší efekt nielen cyklistiky, ale aj športu vôbec. Preto vítame túto iniciatívu a budeme ju podporovať ako sa len bude dať,“ hovorí Pavlík.

Snahu a víziu zakladať nové cyklistické kluby na Slovensku má samozrejme i Slovenský zväz cyklistiky. Ich cieľom je k tomuto športu pritiahnuť mladých ľudí, pre ktorých práve Sagan a Velitsovci môžu byť veľkým vzorom. Klubov je však stále málo a v prípade záujmu by mnoho rodičov svoje deti muselo nezriedka na tréningy voziť i do 60–80 kilometrov vzdialených miest, čo je nereálne. Iniciatívu zakladania nových klubov preto cyklistický zväz víta. Radosť z toho popradského tak má každý, kto má do cyklistiky čo povedať.

Problémom spočiatku budú financie

Zásadnou otázkou samozrejme budú peniaze a s nimi súvisiace financovanie klubu. „Financie budú problém. Nefunguje to tak, že niekto dostane peniaze s tým, že má vytvoriť klub. Je to presne naopak. Iniciatíva musí prísť z klubu, ktorý musí mať určitý počet členov. Od toho bude klub platený. A verím, že keď bude fungovať, tak v tomto regióne vytvoríme i centrá talentovanej mládeže. A tam už vieme dať i oficiálne celkom slušné štátne financie. Vidím to v horizonte takých dvoch rokov a potom sa im už bude ľahšie pracovať,“ vysvetľuje otázku financovania Peter Privara, predseda Slovenského zväzu cyklistiky. Podmienkou na vytvorenie takého centra je účasť členov klubu na Slovenskom pohári, čo znamená, že prioritou bude horská cyklistika a cyklokros.

Klub tak zatiaľ budú financovať tak, ako doteraz rodičia detí. Počíta sa i s príspevkami od sponzorov. Servis bicyklov bude vykonávať člen organizačného výboru Štefan Babič. To bude základ a ďalej sa bude pracovať na tom, aby klub dostával príspevky od štátu na spomínané centrá talentovanej mládeže. „To, kde budeme organizovať preteky ešte známe nie je. Budeme zasadať a dohodneme sa. Viac-menej však v našom okolí. Boli by sme radi, keby sa jazdila aj cesta, ale to bude závisieť od detí a ich rodičov, ako sa rozhodnú. Je totiž náročné zadovážiť si horský aj cestný bicykel. Dôležité ale je, aby sme podchytili deti z celého okresu, nielen Popradčanov. No a po nejakých troch, štyroch mesiacoch sa ma opýtajte, či sme niečo spravili alebo sa tu dnes bavíme, len o nejakej vízií,“ uzatvára Babič.

Záujemcovia o členstvo v Unitrek Bike Teame sa môžu prihlásiť v Pizza Bike Restaurante na Francisciho ulici 3288/35 alebo v predajni Unitrek na Zimnej ulici 3585 v Poprade.

Nový cyklistický klub v Poprade: Možno z vášho dieťaťa vychová druhého Sagana
1
Galéria
Nový cyklistický klub v Poprade: Možno z vášho dieťaťa vychová druhého Sagana
14
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM