Pavol Krupka Kultúra

OBRAZOM: Pekné počasie a majestátny Spišský hrad. Desiatky Popradčanov viezol parný rušeň Papagáj

Nedeľné slnečné počasie vylákalo mnohých do prírody i za rôznymi pamiatkami. Množstvo turistov navštívilo aj jednu z ozdôb Spiša - Spišský hrad. Desiatky Popradčanov sa naň dostali netradične - mimoriadnym parným vlakom. Uskutočnila sa totiž ďalšia z jázd popradského klubu železničnej histórie.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Pekné počasie a majestátny Spišský hrad. Desiatky Popradčanov viezol parný rušeň Papagáj
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Ideálne počasie, desiatky detí a ich rodičov, jazda historickým parným vlakom – aj taká bola druhá septembrová nedeľa na Spišskom hrade. Popradský Klub historických železničných vozidiel pripravil ďalšiu zo svojich netradičných jázd za prírodnými a historickými krásami nášho regiónu. Akciu finančne podporili aj Železnice SR pri príležitosti 165. výročia železničnej dopravy na Slovensku.

Ešte nedávno sa dalo pod Spišský hrad dostať bežným vlakovým spojením. Bohužiaľ, realita Slovenska je v tomto smere je veľmi smutná. Zrušená osobná doprava na viacerých úsekoch obmedzila možnost dostať sa aj k turisticky najzaujímavejším a najhodnotnejším miestam. Takýto osud v minulom roku postihol aj železničú trať Spišské Vlachy – Spišské Podhradie. Popradskí organizátori z radov železničných nadšencov sú v podstate jediní, ktorí môžu z času na čas do týchto lokalít vypraviť vlak, navyše ťahaný niektorým z pojazdných muzeálnych exponátov. Jazda po trati so zrušenou osobnou dopravou sa uskutočnila napríklad aj v máji počas výletu na hrad Ľubovňa. Vlak vtedy po dlhom čase prešiel aj úsekom Plaveč – Muszyna, nachádzajúcom sa na prírodne zaujímavom Spišsko – Malopoľskom pomedzí.

Nedeľný železničný výlet priniesol pre všetkých množstvo zážitkov, umocnených tým, že história nebola len jeho cieľom, ale aj prostriedkom. Záujem o ňu dokazovali aj desiatky ľudí s fotoaparátmi a kamerami, ktorí sa pozdĺž trate snažili zachytiť výnimočné momenty jazdy parného vlaku. Aj na stanici v Spišskom Podhradí historickú súpravu čakalo množstvo miestnych, ktorí tu vlak videli posledne pred rokom.

(Nám sa parný rušeň okrem nesporného zážitku postaral aj o jeden nechcený grafický moment, ktorý mu hádam všetci odpustíme. Prejavil na niektorých fotografiách i na videu. Na našom objektíve sa totiž počas snímania jazdy cez otvorené okno usadili mokré sadze a na záberoch spôsobili čierne bodky.)

V poslednú septembrovú sobotu sa parný rušeň „Papagáj“ vyberie na ďalšiu podobnú jazdu, a to do Červenej Skaly, kam vedie jedna z najkrajších slovenských železničných tratí. Po nej, našťastie, osobné vlaky stále premávajú. Verme, že to tak aj ostane a že čo najviac Popradčanov i ľudí z okolia bude spájať príjemné zážitky z výletu s pôžitkom jazdy po koľajach. Napríklad aj na čele s niektorým z historických kúskov popradských železničiarov.

Pekné počasie a majestátny Spišský hrad. Desiatky Popradčanov viezol parný rušeň
1
Galéria
Pekné počasie a majestátny Spišský hrad. Desiatky Popradčanov viezol parný rušeň
20
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM