Pavol Krupka Kultúra

OBRAZOM: V Evanjelickom kostole spievali talianski horali

Zbor talianskych Alpínov rozozvučal Evanjelický kostol na popradskom námestí. Ich vystúpenie bolo súčasťou kultúrneho programu festivalu Viva Italia a stretlo sa s veľkou priazňou a následným pozitívnym ohlasom.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: V Evanjelickom kostole spievali talianski horali
Foto: Pavol Krupka

Oficiálny zbor oddielu Alpínov z Monte Grappa di Bassano svojím spevom podáva historické svedectvo o živote v tomto horskom regióne v rôznych obdobiach. Ich piesne, to nie je ľubovoľne poskladaný repertoár, sú to umelecky spracované spomienky a príbehy, ktoré speváci vždy znovu a znovu prežívajú.

Podstatná časť piesní vznikla v 20. storočí, ich autori sú teda známi a to, o čom píšu, je súčasťou povedomia regiónu. Na popradskom koncerte najčastejšie zneli piesne skladateľa menom Giuseppe de Marzi (1935), ktorý je jeden z najváženejších a najplodnejších skladateľov talianskej zborovej hudby.

Zbor Alpínov vznikol v roku 1960 vďaka nadšeniu svojich zakladeľov a ich vášni k hudbe. Odvtedy svoje umenie predstavil nielen v mnohých európskych krajinách, ako je Švajčiarsko, Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Slovensko, Fínsko, ale i v Rusku, Kanade a Spojených štátoch. Vďaka svojim zásluhám v kultúrnej oblasti získal zbor v roku 2002 v Assisi prestížne svetové ocenenie “Rytieri mieru”, ktoré mu bolo udelené Medzinárodným centrom pre mier medzi národmi.

Popradský koncert dirigoval Massimo Squizzato.

Z hodinového programu sme do videa vybrali tri piesne:

1. Giuseppe de Marzi: Da Udim sia partiti. 2. svetová vojna. Alpíni dostanú príkaz, aby odišli na front do Grécka. Preživší a zranení sa vrátia domov, ale predtým, ako sa stihnú poriadne zvítať s rodinou, už musia ísť bojovať do Ruska.

2. Giuseppe de Marzi: Signore delle Cime. Pieseň – modlitba venovaná priateľovi, ktorý zahynul pri výstupe na horu Piatta. Autor prosí Boha, aby jeho priateľa nechal predtým, ako vstúpi do neba, nechal na horu vystúpiť. Prosí aj Pannu Máriu, aby ho skôr, ako ho vezme do neba, prikryla svojím plášťom farby snehu.

3. Giuseppe de Marzi: Sanmatio. Príbeh – legenda o dávnej láske…

Zdroj: dolcevitaj.eu, wikipedia.org

Koncert zboru talianskych Alpínov
1
Galéria
Koncert zboru talianskych Alpínov
18
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM