Pavol Krupka Rôzne

Orol Arnold sa presúva na sever, oproti svojim poľským súkmeňovcom však mešká

Orol Arnold, ktorého návrat domov sleduje verejnosť vďaka vysielačke, sa čoraz viac presúva na sever. Pred dvoma dňami pristál v štáte Malawi, neďaleko hraníc s Tanzániou. Niektorí jeho kolegovia, teda orly krikľavé z Poľska, sú však už v Keni.

Ilustračný obrázok k článku Orol Arnold sa presúva na sever, oproti svojim poľským súkmeňovcom však mešká
Zdroj: TASR

„Dúfajme, že Arnold konečne pridá plyn a včas sa vráti na hniezdisko. Domov na Liptov je to stále okolo 6000 kilometrov vzdušnou čiarou,“ informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.

Ochranári veria, že sa Arnold vráti na svoje pôvodné hniezdo, do ktorého mu nedávno nainštalovali kameru. Vďaka nej bude môcť verejnosť online sledovať jeho osud po návrate do TANAPu. „Kamera by mala zachytiť návrat orla domov, dvorenie partnerke, zásnuby i výchovu mláďat. Všetci veríme, že doletí domov bez komplikácií a dúfame, že zahniezdi v pôvodnej lokalite. V tomto prípade je to na prírode, v matematickom vyjadrení 50 na 50,“ dodal Majko.

Ochranári predpokladajú, že samček orla krikľavého priletí v prvý aprílový týždeň. Hneď, ako zahniezdi vo svojej pôvodnej lokalite, okamžite spustia online prenos na internete. Ešte predtým však musia nahradiť strom, ktorý slúžil ako telekomunikačný stĺp, strhla ho totiž víkendová víchrica.

O udalosti vás spravodajský portál Poprad24 informoval v tejto správe.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM