Pavol Krupka Rôzne

Parný rušeň Papagáj opäť ožije. Odvezie nás do Starej Ľubovne

Klub železničných historických vozidiel pripravuje na najbližšiu sobotu Mikulášsku parnú jazdu, spojenú s návštevou hradu Stará Ľubovňa. Pasažierov mimoriadneho vlaku do cieľa i späť odvezie pýcha i osud popradských železičných nadšencov - parná lokomotíva Papagáj.

Ilustračný obrázok k článku Parný rušeň Papagáj opäť ožije. Odvezie nás do Starej Ľubovne
Zdroj: Dnes24.sk

Celodenný poznávací výlet v historickom vlaku sa začína krátko po deviatej hodine. Pohon a vykurovanie súpravy bude zabezpečovať parná lokomotíva samotná, čo je v podmienkach zimnej jazdy po prvýkrát. V Starej Ľubovni pasažieri presadnú do pripraveného autobusu, ktorý ich odvezie na hrad Ľubovňa.

Hrad Ľubovňa je častým cieľom návštevníkov zo Slovenska i zo zahraničia. V poslednom čase ich láka aj nedávno zrekonštruovaná pamiatka – renesančný palác, ktorý svoju pôvodnú podobu stratil pred viac ako dvesto päťdesiatimi rokmi. Jeho obnova a inovatívne sprístupnenie verejnosti boli nedávno ocenené titulom Kultúrna pamiatka roka.

Ako uvádza portál railpage.net, popradská lokomotíva Papagáj s označením 477.013 bola vyrobená v pražskom podniku ČKD v roku 1950. Po rokoch služby na území vtedajšieho Československa sa v roku 1977 stáva čiastočne zrekonštruovaným statickým exponátom.

Po sedemročnom úsilí ju do prevádzkyschopného stavu koncom roku 1999 uviedli členovia Veterán klubu železníc, pôsobiaceho pri popradskom rušnovom depe. Dnes je väčšina z nich sústredená v občianskom združení Klub historických železničných vozidiel, ktorý sa zaoberá dalšou údržbou, opravou a prevádzkou vozidiel parnej a motorovej trakcie, vrátane lokomotívy Papagáj.

Podobné podujatia, aké sa pripravuje na sobotu, uskutočňujú železniční nadšenci po celom Slovensku. Ich cieľom je propagovať historické koľajové vozidlá a získať morálnu i finančnú podporu pri ich obnove a záchrane. Popradské nostalgické jazdy na čele s historickou lokomotívou Papagáj mierili v posledných rokoch do Kežmarku (na festival EĽRO) a do Spišskej Belej. Mikulášska jazda do Starej Ľubovne a navyše v „stopercentnom parnom vyhotovení“ bude jej premiérou.

Parný rušeň Papagáj zamieri do Starej Ľubovne
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM