Peter Handzuš Rôzne

Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim a zdržiavať sa v tieni

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky (OS ZZS SR) zaznamenáva v týchto dňoch zvýšený počet prijatých tiesňových volaní v súvislosti s teplým letným počasím.

Tiesňové hovory sa týkajú predovšetkým kolapsových stavov z tepla, ale ozývajú sa aj pacienti, ktorí trpia chronickými ochoreniami, ako sú zvýšený krvný tlak, srdcovo-cievne ochorenia alebo cukrovka.

Najviac tiesňových volaní v súvislosti s horúčavami eviduje OS ZZS SR v Bratislavskom kraji, kde je to v priemere viac ako 36 výjazdov mobilných ambulancií ZZS za dennú aj nočnú službu. V Nitrianskom kraji operačné stredisko eviduje viac ako 26 výjazdov denne. V Košickom kraji to bolo vyše 20 vyslaných ambulancií k pacientom, ktorým teplé letné počasie uškodilo.

Dehydratácia zvyšuje riziko zhoršenia stavu najmä u starších ľudí trpiacich uvedenými ochoreniami. Slnečné lúče sa nevyhýbajú ani deťom, u ktorých sa ťažkosti prejavujú zvýšenými teplotami alebo zvracaním. OS ZZS vyzýva občanov k väčšej obozretnosti a starostlivosti o svoje zdravie. „Nepodceňujte pitný režim a v rizikom čase obeda sa zdržiavajte v tieni alebo vo vnútri. Zmierniť následky, ktoré so sebou prináša horúce počasie, môžeme prevenciou, t. j. stránením sa slnečných lúčov a neustálym prísunom tekutín," uviedla Dominika Šulková z OS ZZS.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM