Pavol Krupka Kultúra Kultúra

Pocta Milanovi Novákovi: Súbor Ad Libitum zahral jeho skladby

Popradský skladateľ a dirigent Milan Novák nedávno oslávil 85. narodeniny. Darčekom k tomuto jubileu bol aj koncert súboru mladých hudobníkov Ad Libitum z Budapešti, zostavený z jeho hudobných diel.

Ilustračný obrázok k článku Pocta Milanovi Novákovi: Súbor Ad Libitum zahral jeho skladby
Foto: Pavol Krupka

Komorné zoskupenie Ad Libidum, pozostávajúce z absolventov Univerzity Ferenca Liszta v Budapešti, uvádza okrem iných aj diela slovenských skladateľov. Z nich najmä diela Milana Nováka, tohtoročného jubilanta, ktorý si nedávno prevzal Cenu mesta Poprad.

Mladí hudobníci sa v stredu večer zaradili k početným gratulantom a odohrali koncert, zostavený z autorových komorných diel. Niektorých jeho členov v minulosti pedagogicky viedol práve Milan Novák. Aj sám skladateľ sa na chvíľu posadil za klavír a spoluinterpretoval jednu zo svojich skladieb. Okrem klavíra zneli z pódia sólový spev, violončelo, flauta, klarinet a saxofón.

Súbor Ad Libitum vystupuje v rôznom obsadení a okrem pravidelných domácich vystúpení reprezentuje svoju vyspelú úroveň aj v zahraničí. Hudobná pocta Milanovi Novákovi, významnému slovenskému skladateľovi, ktorý už 14 rokov žije v našom meste, bola súčasťou XXX. ročníka festivalu Popradská hudobná jeseň.

Niektoré momenty z koncertu si môžete pozrieť vo videu.

Pocta Milanovi Novákovi: Súbor Ad Libitum zahral jeho skladby
10
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Pocta Milanovi Novákovi: Súbor Ad Libitum zahral jeho skladby
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM