Aktualizované Správy

Pohreb prvého slovenského prezidenta: Dnes sa lúčime s Michalom Kováčom

Na Slovensku je vyhlásený štátny smútok. Posledná rozlúčka s exprezidentom Michalom Kováčom je prvým štátnym pohrebom najvyššieho ústavného činiteľa v novodobej histórii krajiny.

Ilustračný obrázok k článku Pohreb prvého slovenského prezidenta: Dnes sa lúčime s Michalom Kováčom
Zdroj: TASR

Posledná rozlúčka s exprezidentom Michalom Kováčom sa začne na Bratislavskom hrade. Odtiaľ sa smútočný sprievod presunie do Prezidentského paláca, kde sa uskutoční rozlúčkový vojenský ceremoniál. Truhlu prevezú na lafete delostreleckej húfnice, na akej absolvoval poslednú cestu aj československý prezident Ludvík Svoboda.

Nasledovať bude zádušná omša v Dóme sv. Martina, ktorú bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský. Pri chráme bude umiestnená veľkoplošná obrazovka, na ktorej bude môcť od 11:00 sledovať priebeh štátneho pohrebu verejnosť.

Rodina sa s Michalom Kováčom rozlúči na súkromnom obrade na Ondrejskom cintoríne v Bratislave, bez prítomnosti médií a verejnosti. Na pohrebe budú prítomní aj zástupcovia Čestnej stráže prezidenta SR. Verejnosť sa s ním mohla rozlúčiť na Bratislavskom hrade už v stredu.

Čítajte aj: Ako bude vyzerať štátny pohreb exprezidenta Kováča? Pripravte sa na dočasné obmedzenia

Účasť na pohrebe potvrdili prezident ČR Miloš Zeman, bývalý prezident ČR Václav Klaus, bývalý prezident Maďarska Pál Schmitt, štátny tajomník Kancelárie prezidenta Poľskej republiky Krzysztof Szczerski, predseda Spolkovej rady rakúskeho parlamentu Mario Linder, bývalý prezident Rumunska Emil Constantinescu a minister obrany Rumunska Mihnea Motoc. Poslednej rozlúčky sa nezúčastní Kováčov dlhoročný odporca, expremiér Vladimír Mečiar.

Prvý porevolučný slovenský prezident Michal Kováč zomrel vo veku 86 rokov v stredu 5. októbra o 19:50 v Nemocnici sv. Michala. Na kardiologickú jednotku intenzívnej starostlivosti tejto nemocnice ho previezli v piatok 30. septembra. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy, s ktorými exprezident bojoval už niekoľko rokov. Michal Kováč trpel tiež Parkinsonovou chorobou.

Sledujte s nami ONLINE prvý štátny pohreb ústavného činiteľa na Slovensku.

Rozlúčka verejnosti s prezidentom Michalom Kováčom na Bratislavskom hrade
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM