Správy Samospráva

Poprad prepol do vianočného režimu, pribudli novinky: Žiarivá NÁDHERA na fotkách

Mesto pod Tatrami si už dlhoročne potrpí na vianočnú výzdobu. V tomto roku bude síce v šetriacom režime, no pribudli aj nové prvky.

Ilustračný obrázok k článku Poprad prepol do vianočného režimu, pribudli novinky: Žiarivá NÁDHERA na fotkách
44
Galéria

Aj tento rok pribudli v meste a mestkých častiach Popradu inovatívne prvky, ktoré umocnia atmosféru Vianoc i keď sa tradičný vianočný jarmok nemôže konať kvôli pandémii a opatreniami s ňou súvisiacimi.

Výzdobu rozsvietil primátor Anton Danko. „Chceme Popradčanom vytvoriť počas celých sviatkov peknú atmosféru. Okrem tradičných prvkov sme tento rok pripravili viaceré nové. Výzdoba je rozmiestnená po celom meste, výnimkou nie sú ani kruhové objazdy a  mestské časti,“ uviedol.

Popradské Vianoce odštartoval už tradične prílet dominanty vianočnej výzdoby – anjela. Aj tento rok mu robí spoločnosť jeho mladší brat Anjel Aura, ktorý stojí na kruhovom objazde pri nemocnici ako symbol ochrany pacientov a zdravotníkov.

Pribudli aj novinky

Hlavným centrom vianočnej výzdoby je každoročne popradské námestie. V parku vedľa Kina Tatran pribudli nové ozdoby na stromoch – veveričky a vtáky. Dominantou parku je početná  rodinka jeleňov. Neďaleko sú umiestnené prskavky a nápis POPRAD. Pri kostole nás očarí veľká snehová guľa. „Na lampách ostáva takzvaná lampová fantázia. Na konci námestia sa nachádza opäť brána 2021, ktorá sa po novom roku zmení na 2022,“ opisuje Danko.

Adventný veniec na fontáne ostal nezmenený, novinkou je selfie rám – obálka.

Na svojom pôvodnom mieste ostal selfie rám s kamzíkom. Spoločnosť mu robia nové hríbiky, a tiež ozdobené stromy s lietajúcimi vtákmi v korunách.

Nový vianočný stromček

Najväčšou novinkou na námestí  je však nový hlavný vianočný stromček, ktorý vymenil dlhoročný biely. Nezmenená ostala Ulica 1. mája a pred malým detským ihriskom na námestí pri Zvonici je na stromoch umiestnených 12 svetelných gúľ. „V parku oproti Ulici 1. mája si našli svoje miesto medvede. Korčule sú opäť pri zimnom štadióne. Pred Arénou Poprad je umiestnená minuloročná novinka – veľký vláčik a klzisko zdobia opäť girlandy,“ dodáva popradský primátor.

Nadrozmerný Betlehem ostal na pôvodnom mieste pri Okresnom súde. Pri vstupe na námestie od obchodného centra ľudí víta vstupná brána. Vianoce sa neodmysliteľne spájajú aj s láskou. „Na spodnom námestí v priestore, kde sú drevené stánky, sú stromy nanovo ozdobené v štýle srdcová fantázia,“ dodal.

Vysvietené kruhové objazdy

Už tradične nebude chýbať výzdoba na všetkých kruhových objazdoch. Pred hotelom Poprad to sú svietiace nápisy Poprad a Vianoce. Pred kostolom sv. Cyrila a Metoda sú opäť anjelici s obláčikmi. „Pred Naftoprojektom boli doteraz sviece. Tento rok tam máme ale nový prvok, a to zvončeky. Pred Telekomunikáciami vystriedajú kométu práve sviečky od Naftoprojektu,“ prezradil Anton Danko. Na rovnakom mieste sú snehuliaci hudobníci.

Aj v Spišskej Sobote

Aj v mestských častiach si obyvatelia prídu na svoje. „Prvky vianočnej výzdoby sa každý rok v mestských častiach snažíme obmieňať, aby to nebolo vždy o tom istom,“ povedal René Šoltés, vedúci organizačného odboru MsÚ Poprad. V Spišskej Sobote teda bude umiestnená veľká kométa, nápis VIANOCE a pyramída gúľ. „Pribudol tu selfie rám anjelské krídla.  V Matejovciach je umiestnený v trošku menšej podobe biely vianočný stromček z námestia a maco v kruhovom objazde. V tejto mestskej časti ostanú girlandy a svoje miesto si tu našli aj jelenčeky a vločky,“ povedal.

V mestskej časti Stráže je tak ako v minulom roku vianočný stromček pri kostole a novinkou je ďalší vianočný stromček pred radnicou. „Obyvateľov mestskej časti Veľká potešia sobíky so saňami, girlandy, guľová pyramída a dvaja mackovia.“ dodal na záver Šoltés.

Zvýšené ceny energií

Výzdoba sa bude vypínať každodenne o 23:00 hod. s výnimkou veľkého anjela na hlavnom kruhovom objazde, Anjela Aura pri nemocnici, adventného venca a vianočného stromčeka na námestí. Tieto dva prvky budú svietiť v tom istom režime ako verejné osvetlenie. Počas Štedrého dňa, na Silvestra a na Troch kráľov bude výzdoba rozsvietená až do 2.00 hod. nasledujúceho dňa. V ranných hodinách výzdoba nebude svietiť. Je mi to ľúto, ale cena energií stúpla takmer o 300 %, a preto musíme šetriť,“ povedal primátor mesta Anton Danko.

OBRAZOM: Vianočná výzdoba v Poprade s novými prvkami
44
Galéria

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM