Pavol Krupka Kultúra

VIDEO: V storočnej Elektrárni sa oslavovalo, blahoželali jej architekti i skvelý orchester

Secesnú architektúru budovy Tatranskej galérie naplnila architektúra súčasná, rovnako pozoruhodná. Základom výstavy, venovanej jej stému výročiu, sa stali obrazy diela architekta Daniela Libeskinda. Orchester Bratislava Hot Serenaders na vernisáži zahral hudbu z čias, keď Elektráreň postavili.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: V storočnej Elektrárni sa oslavovalo, blahoželali jej architekti i skvelý orchester
Foto: Pavol Krupka

Piatková vernisáž v Tatranskej galérii spojila moderné s tradičným. Tradičná je architektúra budovy bývalej parnej elektrárne, ktorú vybudovali pred 100 rokmi, aby poháňala tatranské električky a rozsvietila tatranské osady. Dnes, dve desaťročia po tom, ako vznikla myšlienka vybudovať v nej výstavné priestory, má za sebou už dve etapy rekonštrukcie. Medzitým sa stala významným stánkom výtvarného umenia a dôležitým pilierom popradskej kultúry.

Približne rovnako stará ako Elektráreň je aj hudba, ktorú početným návštevníkom vernisáže skvelo intepretoval orchester Bratislava Hot Serenaders. Toto dixielandové teleso a jeho vokalisti priniesli svieže tanečné melódie z čias raného džezu a z obdobia dvadsiatych a tridsiatych rokov na Slovensku. Piesne sú plné optimizmu, typického pre dobu, ktorú niekedy označujeme ako „staré dobré časy.“ Orchester využíva autentické hudobné nástroje, dobové kostýmy i vizáž, aby sa k nej čo najviac priblížil. Pre autentické podanie vtedajšej hudby sú však rozhodujúce pôvodné aranžmány a o nič menej inštrumentálne či vokálne majstrovstvo členov telesa. To všetko si hostia a návštevníci vernisáže naozaj užili.

Moderná, nápaditá a netradičná je architektúra amerického architekta s európskymi koreňmi Daniela Libeskinda. Do povedomia odbornej i laickej verejnosti sa dostal vo februári 2003, keď v medzinárodnej súťaži zvíťazil so svojím architektonickým riešením priestoru World Trade Center v New Yorku. Známym sa stal aj svojou budovou Židovského múza v Berlíne.

Reprezentatívna prehliadka diel Daniela Libeskinda v podobe veľkoplošných obrazov i videoprojekcií s názvom Architektúra je reč k nám prišla z Galérie výtvarného umenia z Ostravy. Osobne ju predstavili dvaja ostravskí kurátori – architekt Tadeusz Goryczka a výtvarník Jiří Jůza. Umiestnená je v dvoch hlavných výstavných halách a návštevníkom je k dispozícii počas troch mesiacov, teda do konca marca.

V Elektrárni vystavuje svoju tvorbu aj dvojica architektov Miroslav Dulík a Branislav Rzyman z popradského OSA ateliéru. Ako povedali na vernisáži, ich cieľom je čo najviac svojich projektov realizovať v Poprade a v našom regióne. Je zrejmé, že sa im to zatiaľ darí. Realizovali tu viaceré rekonštrukcie i úplne nové stavby, venujú sa aj dizajnu.

Posledná výstava je venovaná samotnej Elektrárni. Mapuje históriu výstavnej činnosti a rekonštrukciu Tatranskej galérie v rokoch 1992 – 2012. Za to, že krása tejto budovy opäť ožila a slúži ušľachtilým cieľom, patrí vďaka mnohým zainteresovaným. V piatok si však organizátori vernisáže zvlášť pripomenuli jedného z nich. Svetlo horiacej sviečky žiarilo na pamiatku nedávno zosnulého architekta Jána Kodoňa.

Podrobnejšie o výstavných projektoch a o jubileu popradskej Elektrárne sme písali v predchádzajúcom článku, TU.

Zábery na vystavované diela, niečo zo skvelej hudby bratislavského orchestra i atmosféru piatkovej vernisáže vám ponúkame vo videu a vo fotogalérii.

100 rokov Elektrárne TG - vernisáž výstav
24
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
100 rokov Elektrárne - vernisáž výstav
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM