Monika Vengrínová Tlačové správy

Popradský futbal získal generálneho sponzora: Snahou je profesionalizácia klubu

FK Poprad získal generálneho sponzora, ktorý sa zaväzuje zastabilizovať klub na tri roky, a to minimálne sumou 240 tisíc eur. Cieľom je z amatérskeho mužstva spraviť profesionálne.

Ilustračný obrázok k článku Popradský futbal získal generálneho sponzora: Snahou je profesionalizácia klubu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Chceme podporovať FK Poprad a chceme ho posúvať stále vyššie, preto sme sa rozhodli podporiť ho sumou minimálne 240 tisíc eur na tri roky. Minimálne preto, lebo máme pred sebou výzvy a ciele a keď sa nám ich podarí napĺňať, tak tá suma bude rásť,“ informoval na dnešnej tlačovej konferencii prezident FK Poprad Roman Dvorčák, ktorý však dnes vystupoval v úlohe konateľa spoločnosti Ritro. Tá sa počnúc prvým novembrom stala generálnym sponzorom mužstva.

Rozpočet klubu pre sezónu 2014/2015 bol stanovený na 170 tisíc eur, čo znamená, že spoločnosť Ritro sa zaviazala hradiť polovicu tohto rozpočtu, čiže 80 tisíc eur ročne. Pre klub táto suma znamená tri roky istoty a stability a víziu na dosiahnutie vyšších mét. Tréner A mužstva Vladimír Lajčák verí, že ak sa v meste do financovania klubu zapoja aj ďalšie firmy, tak druhá liga nemusí byť konečným cieľom.

Dvorčák chce rozvíjať popradský futbal s Lajčákom, Šlosárom a Dankom

„Takto pred rokom ma oslovil pán primátor Danko s otázkou, či vieme spoločne prispieť k záchrane futbalu v Poprade, či vieme priniesť niečo pozitívne do budúcnosti pre futbal v Poprade. Predstavil mi svoju koncepciu, kde sa mesto bude podieľať na financovaní mládeže a mládežníckeho športu v meste,“ vysvetlil začiatky spolupráce s Mestom Dvorčák. Na základe tejto koncepcie a vízie primátora sa dohodli na tom, že spoločnosť Ritro i mesto Poprad budú rozvíjať futbal v Poprade spoločne.

Podľa prezidenta klubu je dôvodom ďalšej spolupráce aj to, že primátor Anton Danko dodržal slovo a podporuje mládežnícky futbal v Poprade. „To slovo, ktoré mi dal, dodržal. Považujem ho za charakterného človeka, považujem ho za človeka na správnom mieste a ak chceme rozvíjať futbal v Poprade, tak ja osobne ho chcem rozvíjať s Vladom Lajčákom, Pavlom Šlosárom a s Antonom Dankom,“ dodal prezident klubu FK Poprad Roman Dvorčák.

Pätnásť hráčov do 21 rokov

„Pre mňa je toto piaty rok vo futbale. Po pol roku sa oddiel rozpadol a odvtedy sme len improvizovali, bojovali, zháňali peniaze a pritom sme sa snažili udržiavať športovú výkonnosť mužstva. Verili sme, že keď budeme dobre hrať, tak sa aj mesto a firmy v ňom zapoja do financovania. A keď sme už pomaly prestávali dúfať, tak sa to podarilo,“ teší sa Lajčák a dodáva, že preňho osobne ide o zavŕšenie jednej životnej etapy, ktorá ho stála obrovské množstvo času a energie. „Ak sa to teraz stabilizuje, tak som šťastný človek, tých päť rokov som nepremrhal,“ uvažuje.

Klub je tak teraz zabezpečený, funguje na veľmi dobrej úrovni a jeho vedenie stojí pred ďalšou výzvou, ktorou je profesionalizácia ako hráčov, tak i samotného vedenia klubu. To je úloha, ktorú si určili na rok 2015. Prezident klubu je presvedčený, že to má zmysel a perspektívu, nakoľko pätnásť hráčov z 22 členného kádra, ktorý momentálne v Poprade trénuje, má menej ako 21 rokov, čím sa iné mužstvo pochváliť nemôže. FK Poprad je tak najmladším mužstvom v druhej, prvej i tretej lige.

Jediný amatérsky klub v lige

„Poprad je výnimočný tým, že pracuje s mládežou, zapracúva mladých hráčov do kádra, pracuje s vlastnými odchovancami a v kádri nemá žiadneho hráča, ktorý by bol narodený viac ako tridsať kilometrov od Popradu a ktorý by v tomto regióne nežil. A to je koncepcia, s ktorou chceme pracovať aj naďalej. Chceme byť regionálnym lídrom vo futbale, chceme, aby mladí chlapci raz snívali o tom, že budú hrať v Poprade. Preto to všetko teraz robíme,“ objasnil Dvorčák.

Popradský futbalový klub je zatiaľ jediným v lige, ktoré je amatérskym klubom. Hráči chodia cez deň do práce a po večeroch trénujú. „Už sa nemôžme ďalej posunúť, chlapci sa už nemôžu zlepšovať, keď chodia do práce,“ dodal Lajčák.

Popradský futbal získal generálneho sponzora: Snahou je profesionalizácia klubu
2
Galéria
Podpísanie zmluvy o financovaní futbalu
13
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM