Martin Sýkora Rôzne

Pozor, zmena: Oddelenie pre neprispôsobivých občanov v Poprade už neexistuje!

Mesto Poprad totiž zmenilo jeho názov po kritike zo strany Kancelárie verejného ochrancu práv a verejnosti. Podľa verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej tak preukázalo svoj progresívny prístup k riešeniu problémov.

Ilustračný obrázok k článku Pozor, zmena: Oddelenie pre neprispôsobivých občanov v Poprade už neexistuje!
Zdroj: TASR

Patakyová vyzdvihla rýchlu a konštruktívnu reakciu samosprávy na kritiku za nevhodnosť pomenovania oddelenia po tom, ako zverejnili správu o činnosti oddelenia rodiny a neprispôsobivých občanov. Po upozornení vyvinulo mesto snahu vedúcu k náprave. Výsledkom je nový a vhodnejší názov – oddelenie rodiny a marginalizovaných skupín. Nový názov oddelenia radnica odborne konzultovala aj so splnomocnencom vlády pre rómske komunity Ábelom Ravaszom. „Úrad tak zareagoval na naše nesúhlasné stanovisko k používaniu pojmu v Správe o činnosti oddelenia rodiny a neprispôsobivých občanov za rok 2017 v meste Poprad a taktiež na označenie oddelenia. Upozornili sme, že používanie pojmu nie je stanovené zákonom a neexistujú ani iné dôvody na jeho používanie, pretože nie je previazané s poskytovaním akejkoľvek sociálnej pomoci, a navyše nevyjadruje rešpekt k ľudskej dôstojnosti každého jedinca,“ napísala Patakyová v liste adresovanom vedeniu mesta Poprad.

Zdroj: TASR

Výkon každodennej práce sociálnych pracovníkov je stále rovnako kvalitný v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania pri poskytovaní sociálnych služieb a zameraný na zlepšenie kvality života všetkých obyvateľov mesta. „Je to tak bez ohľadu na to, či sa klientela bude nazývať znevýhodnená komunita, komunita ohrozená spoločenským vylúčením alebo komunita zotrvávajúca v priestorovo segregovanej lokalite s prítomnosťou koncentrovanej a generačne reprodukovanej chudoby,“ dodal hovorca mesta Poprad Marián Galajda. Iniciatívu, ktorú samospráva po kritike vyvinula v snahe o zjemnenie názvu, ktorej výsledkom je jeho zmena, ombudsmanka víta.

„Po odporúčaní nájsť vhodnejšie alternatívy pomenovania mesto vyhľadalo odbornú konzultáciu na odstránenie nedostatku, čím preukázalo svoj progresívny prístup k riešeniu problému,“ konštatovala Patakyová.

Verejná ochrankyňa práv o reakcii radnice listom informovala aj Združenie miest a obcí Slovenska a Úniu miest Slovenska s odporúčaním, aby na príklade najväčšieho mesta pod Tatrami inšpirovali svojich členov k podobným pozitívnym zmenám. „Verím, že prístup mesta Poprad môže slúžiť ako príklad dobrej praxe aj pre iné obce a mestá na Slovensku,“ uzavrela.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM