Martin Károly Recept na dnes

Primátor nám prezradil recept na vianočnú špecialitu: Tento ruský šalát u nich nesmie chýbať

Primátor Popradu Anton Danko nám prezradil ruský recept, bez ktorého si už jeho rodina nevie predstaviť štedrý večer.

Ilustračný obrázok k článku Primátor nám prezradil recept na vianočnú špecialitu: Tento ruský šalát u nich nesmie chýbať
3
Galéria
Zdroj: archív Antona Danka

Niekto si nevie predstaviť štedrovečerný stôl bez kapustnice, opekancov, vyprážaného kapra a majonézového šalátu. Iní zas uprednostňujú rybaciu polievku. Popradský primátor Anton Danko s rodinou si však už nevedia predstaviť večeru bez ruského šalátu, ktorý nesie tajuplný názov „Pod šubou“.

Vianoce u Dankovcov

Večera u Dankovcov začína tradične prekrojením jabĺčka a oplátkou s medom. Nasleduje kapustnica, po nej dva druhy šalátov s dvoma druhmi rýb. Treske robí spoločnosť pstruh.

Jeden zo šalátov má názov „Pod šubou“, v preklade pod kabátom. Je to ruské jedlo a miesto na našom štedrovečernom stole si našlo vďaka mojej svokre Natálii, ktorá pochádza z Ruska,“ vysvetľuje Anton Danko pôvod tejto špeciality.

A ako sa pripravuje? Tu je recept:

Základom tohto šalátu je cvikla a taktiež jemne nasolený sleď v špeciálnom náleve. Uvaríme mrkvu, zemiaky, vajíčka. Použijeme veľkú okrúhlu formu.

Rybu nakrájame na drobné, cca 0,5 centimetrové kúsky a šalát začíname vrstviť. Na začiatok ide sleď, nasleduje veľmi jemne nakrájaná červená cibuľka, potom postrúhané uvarené zemiaky.

Posolíme, pridáme trošku čierneho korenia a jemne natrieme majonézou. Nasleduje postrúhaná mrkva, tiež ju trošičku prisolíme a pridáme majonézu.

Teraz prichádzajú na rad uvarené a postrúhané vajíčka, opäť s troškou soli, čierneho korenia a majonézy. Nakoniec pridáme cviklu, ktorá musí dominovať a až teraz, na záver, dôkladne rozotrieme hrubšiu vrstvu majonézy. Treba dať priestor na to, aby sa všetky chute spojili, takže ideálne je tento šalát nachystať deň pred konzumáciou.

Zdravý a chutný

Dá sa urobiť viac vrstiev na seba, u nás sa osvedčili dve,“ dodáva na záver popradský primátor s tým, že šalát Pod šubou je podľa neho veľmi chutný a hlavne zdravý, preto z neho určite nepriberiete. Aj preto sa stal neoddeliteľnou súčasťou vianočného menu u Dankovcov.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM