Pavol Krupka Rôzne

Na bicykli nerušene okolo Tatier? Ak sa spoja sily, cezhraničná cyklomagistrála môže byť realitou

Dávnejšie zamýšľaný spoločný poľsko-slovenský projekt takmer 300-kilometrovej ucelenej cyklomagistrály okolo Tatier dostáva reálnejšiu podobu. Na pracovnom stretnutí v metropole Liptova to potvrdili aj honorárni konzuli oboch susediacich štátov.

Ilustračný obrázok k článku Na bicykli nerušene okolo Tatier? Ak sa spoja sily, cezhraničná cyklomagistrála môže byť realitou
Zdroj: Webnoviny.sk

„Vítame, že Euroregión Tatry zakladá združenie, ktoré môže byť okrem iného aj príjemcom príspevkov z eurofondov na tento projekt. Prichádzame s iniciatívou, aby sa ho zúčastnili všetky zainteresované samosprávy aspoň za účelom koordinácie toho, čo sa bude budovať priamo u nich,“ uviedol pre TASR honorárny konzul Poľskej republiky v SR Tadeusz Frackowiak.

Taký veľký projekt sa podľa neho v krátkom čase nepodarí zrealizovať. „No dôležité bude, aby sa stanovil jednotný tvar toho, čo chceme budovať, a aby bolo vopred jasné, čo sa má urobiť. Tak, aby všetci zúčastnení mohli na svojich úsekoch v rámci svojich možností prispieť svojím dielom do vytúženého spoločného výsledku,“ konštatoval Frackowiak.

„Projekt, o ktorom sa na oboch stranách diskutuje už pár rokov, treba začať rýchlo realizovať, a nie len o ňom donekonečna rozprávať. Ničím nerušená cyklistická cesta okolo Tatier by sa mohla stať účinným magnetom na prilákanie veľkého množstva návštevníkov,“ prízvukoval honorárny konzul SR v Poľsku Wieslav Wojas.

Poznávacia cyklotrasa má viesť cez Podhalie, Oravu, Liptov a Spiš. „Určite oživí tieto naše malebné regióny. Nie je to rýchlo a priamo návratná investícia, lebo sa nedá hradiť z výberu nejakého vstupného. Prostriedky bude treba získavať inými štandardnými spôsobmi, ale ak to celé dobre zorganizujeme, mohlo by sa nám to spoločne podariť,“ dodal Wojas.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM