RANNÁ ŠTVORKA: Kresťania si pripomínajú, narodenie Jána Krstiteľa, meniny má Ján

K dnešnému dňu sa hodí pranostika: Na svätého Jána (Krstiteľa) otvára sa k letu brána. Meniny má Ján. Prevažne polooblačno. Teploty 25 až 30 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Kresťania si pripomínajú, narodenie Jána Krstiteľa, meniny má Ján
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Meniny má Ján

Krstné meno Ján má hebrejský aj nemecký pôvod a v preklade znamená „Boh je milostivý“. Nositeľov tohto klasického mena, ktoré sa traduje a je na Slovensku roky zaužívané, oslovujeme Janko, Janík, Janíčko.

Jánovia sú vo svojej podstate veľmi aktívni ľudia, stále sa zapodievajú niečím novým. Vždy pritom dokončia to, čo začali. Dokážu byť nežní, milí a radi sa obetujú pre priateľov. Najviac ich charakterizuje pohyb. Títo muži disponujú nevídanou inteligenciou, schopnosťou logicky uvažovať a hľadať skryté súvislosti.

Sú životaschopní, no prejavujú obavy o svoje zdravie. Ich obľúbená farba je červená, ochranné rastliny púpava a chmeľ, ochranné kamene diamant a ametyst.

Stalo sa doma

1804 – Narodil sa v Bratislave lekár, botanik, vysokoškolský pedagóg a riaditeľ viedenskej botanickej záhrady, spoluautor prvej ilustrovanej učebnice botaniky, spoluzakladateľ a člen Viedenskej akadémie vied, historik a jazykovedec ŠTEFAN LADISLAV ENDLICHER. Zomrel 28.3.1849.

1851 – Narodila sa v Bukovci poetka a spisovateľka MÁRIA HOLUBYOVÁ, propagátorka a podporovateľka slovenskej tlače v pomatičnom období. Zomrela 21.12.1919.

1983 – Zomrel v Bratislave pedagóg, prvý autor slovenských vysokoškolských učebníc pedagogiky a publicista JURAJ ČEČETKA. Narodil sa 23.4.1907.

1984 – Zomrel v Bratislave literárny vedec a vysokoškolský učiteľ ANTON POPOVIČ, spoluzakladateľ a vedúci študijného odboru prekladateľstvo a tlmočníctvo na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Narodil sa 27.7.1933.

1432 – Husiti dobyli Trnavu. Využili lesť, keď sa do mesta, v ktorom sa práve konal trh, dostali prezlečení za kupcov.

1992 – Prezident SR vymenoval novú slovenskú vládu na čele s Vladimírom Mečiarom, ktorá vzišla z predčasných parlamentných volieb.

2010 – Slovenskí futbalisti zdolali vo svojom poslednom zápase F-skupiny MS 2010 úradujúcich majstrov sveta z Talianska 3:2 a na ich úkor postúpili do osemfinále.

Stalo sa vo svete

1497 – Na ostrove Cape Breton pristál benátsky moreplavec v anglických službách Giovanni Caboto, ktorý hľadal námornú cestu do Číny a objavený ostrov pokladal za Áziu. Zápis o udalosti je prvým presne doloženým dátumom o objave Severnej Ameriky.

1859 – V bitke pri Solferine (Taliansko) porazili francúzsko-sardínske vojská rakúsku armádu. Preto cisár František Jozef I. požiadal Napoleona III. o prímerie. Rakúsko sa muselo zriecť Lombardie a Parmy v prospech Sardínskeho kráľovstva. Zostalo mu ale Benátsko a niektoré ďalšie talianske dŕžavy. Bitka a utrpenie zranených vojakov podnietili švajčiarskeho filantropa a spisovateľa Henriho Dunanta založiť Červený kríž (1863).

1901 – V parížskej Vollardovej galérii otvorili prvú výstavu obrazov vtedy 19-ročného španielskeho maliara Pabla Picassa.

1948 – Sovietsky zväz prerušil pozemné spojenie medzi západnými zónami Nemecka a východným Berlínom, začala sa blokáda nemeckého Berlína.

1983 – Sýrska vláda vypovedala z krajiny vodcu Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) Jásira Arafata, pretože obvinil Sýriu z podpory opozičnej skupiny v hnutí Al-Fatah.

1999 – Z floridského Cape Canaveralu bola vypustená raketa Delta 2, ktorá do vesmíru smerovala na svoju trojročnú misiu, aby hľadala pozostatky tzv. Big Bangu, teda absolútneho počiatku vesmíru.

2007 – Za naplánovanie genocídy desiatok tisícov etnických Kurdov v 80. rokoch minulého storočia odsúdil iracký súd v Bagdade na trest smrti Alího Hasana al-Madžída, bratanca Saddáma Husajna a svojho času jedného z najobávanejších mužov v Iraku.

Skladba dňa

1947 – narodila sa Helena Vondráčková populárna česká speváčka a herečka. V roku 1977 vyhrala GRAND PRIX na festivale v Sopote v Poľsku.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM