Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Medzinárodný deň detí, meniny má Žaneta

Dnešný deň je spojený s pranostikou: Netreba v júni o dážď prosiť, príde, keď /až/ začneme kosiť. Meniny má Žaneta. Prevažne oblačno, na mnohých miestach prehánky alebo búrky. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Medzinárodný deň detí, meniny má Žaneta
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Žaneta

Ženské meno Žaneta má hebrejský pôvod a znamená „Boh je milostivý“. Nositeľky tohto na Slovensku menej rozšíreného mena oslovujeme aj Žanetka, Žanet.

Žanetky, ktoré oslavujú meniny 1. júna, sú ťažko usmerniteľné a rodičom dajú od útleho detstva poriadne zabrať. Keď podrastú, potrebujú viesť iných. Žanetky sa nevzdávajú, po neúspechu neváhajú a začínajú znova. Charakterizuje ich výrazná aktivita.

Aby sme pochopili ich mentalitu, mali by sme porozumieť analógii, ktorá ich spája s ich totemovým zvieraťom termitom. Nikto nezabráni týmto šarmantným a búrlivým „termitkám“ v budovaní ich obydlia, rodiny či kariéry.

Opatrné by mali byť na chrbticu a srdce. Prospeje im, ak obmedzia sladké jedlá. Obľúbené farby Žanety sú hnedá a oranžová. Ochranné rastliny ľubovník, nechtík, ochranné kamene topás a ónyx.

Stalo sa doma

1868 – V Martine založili prvý slovenský úverový ústav Turčiansko-svätomartinskú sporiteľňu.

1904 – Na trati Poprad – Veľká – Veľký Slavkov – Starý Smokovec začal premávať trolejbus. Po roku bol však odstavený. Do prevádzky ho uviedol podnikateľ Daniel Krieger.

1953 – V Československu sa uskutočnila menová reforma.

1956 – Narodil sa v Považskej Bystrici divadelný a filmový herec JÁN KRONER.

1979 – Zomrel v Los Angeles (USA) svetoznámy slovenský filmový režisér a scenárista JÁN KADÁR, režisér Oscarom oceneného filmu Obchod na korze. Od roku 1968 žil v emigrácii v USA. Narodil sa 1.4.1918.

Stalo sa vo svete

1494 – Po prvýkrát v histórii sa objavila písomná zmienka o výrobe Scotch Whisky destilátora Johna Cora. (Niektoré zdroje uvádzajú aj rok 1495).

1980 – Začala vysielať americká spravodajská televízna stanica CNN.

2001 – Nepálsky kráľ Biréndra, jeho manželka kráľovná Aišvarija a šesť ďalších členov kráľovskej rodiny zahynulo pri rodinnej masakre rukou kráľovského syna, korunného princa Dipéndru.

2009 – Lietadlo francúzskej spoločnosti Air France na ceste z Ria de Janeiro (Brazília) do Paríža (Francúzsko) sa zrútilo do vôd Atlantického oceánu, zahynulo všetkých 228 ľudí na palube, vrátane troch občanov SR.

2013 – Zomrela srbská tenistka a hádzanárka JELENA GENČIČOVÁ, ktorá Bola zároveň prvou trénerkou Novaka Djokoviča, ktorého talent objavila v 90. rokoch minulého storočia počas tenisového kempu v Srbsku. Narodila sa 9.10.1936.

Skladba dňa

1926 – Marilyn Monroe (vlastným menom Norma Jean Mortensen), Los Angeles, California, USA, herečka a speváčka. Väčšinu detstva strávila v detských domovoch. Objavil ju fotograf David Conover, ktorý hľadal v továrňach ženy pre reportáž o vojnovej výrobe. Spoluprácu ponúkol mladej Norme, ktorá pracovala ako kontrolórka padákov. Vďaka jeho fotografiám si ju všimol aj film. V roku 1947 sa objavila v prvom filme The Shocking Miss Pilgrim. V decembri 1953 bola jej fotografia na titulnej stránke prvého čísla pánskeho magazínu Playboy. Hrala v 33 filmoch, za úlohu Sugar Kane vo filme Niekto to rád horúce (Some Like It Hot, 1959) získala cenu Zlatý glóbus. V newyorskej Madison Square Garden zaspievala 19. mája 1962 prezidentovi Kennedymu pieseň Happy Birthday, Mr. President. Z piesní, ktoré Marilyn nahrala sa známymi stali Diamonds Are A Girl's Best Friends, Bye Bye Baby a hlavne I Wanna Be Loved By You. Marilyn Monroe zomrela za neobjasnených okolností 5. augusta 1962 vo veku 36 rokov v Los Angeles.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM