Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: V sobotu môže miestami pršať a na horách snežiť, meniny má Emília

Ak hrmí, keď je mesiac na Strelci, bude hojná úroda po vrchách, ale skromná v nížinách. Meniny má Emília. Zamračené, občasný dážď a vo vyšších polohách sneženie. Teploty 4 až 9 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V sobotu môže miestami pršať a na horách snežiť, meniny má Emília
Zdroj: TASR

Západ: zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 6 až 9 stupňov C.

Stred: zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Východ: zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Meniny má Emília

Ženské meno Emília má latinský pôvod a v preklade znamená „horlivá, usilovná“. Nositeľky tohto krstného mena oslovujeme Milka, Miluška, Emilka.

Emílie, ktoré oslavujú meniny 24. novembra, sú rýchlo reagujúce a zvedavé bytosti. Majú neuveriteľnú pamäť a značnú sumu vedomostí. Chcú mať všetko a najradšej hneď. Ich štúdium je mierne chaotické, Emílie sa s profesormi neraz škriepia, či dostávajú do nedorozumení. Ženy s týmto menom svoje ambície realizujú najmä v umeleckej oblasti. Emílie sú svojhlavé a priatelia sa len s tými, ktorí sa im páčia, iných viac-menej ignorujú.

Tieto ženy majú často oslabené zdravie. Potrebujú dostatok odpočinku, prospieva im plávanie.

Stalo sa doma

1940 – Vojnová Slovenská republika (1939–1945) sa pripojila k Paktu troch mocností (Nemecko-Taliansko-Japonsko).

1966 – Na Sakrakopci neďaleko bratislavskej mestskej časti Rača v katastri dnešného mesta Svätý Jur sa zrútilo ruské lietadlo Il-18 patriace bulharskej spoločnosti. Zahynulo všetkých 74 cestujúcich a osem členov posádky.

1989 – Nežná revolúcia: Na nátlak demonštrujúcich odstúpil predseda Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) Miloš Jakeš a spolu s ním aj všetci ministri komunistickej vlá­dy.

1999 – Vtedajší predsedovia vlád Českej republiky (ČR) a Slovenskej republiky (SR) Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda podpísali v Bratislave medzivládny protokol o prevzatí zostávajúcej časti zlata zo zásob po bývalej Štátnej banke československej a zmluvu medzi SR a ČR o spoločnom postupe pri delení majetku medzi SR a ČR.

Stalo sa vo svete

1859 – Britský prírodovedec Charles Darwin publikoval Pôvod druhov (The Origin of Species).

1874 – Americký farmár Joseph Farwell Glidden si dal patentovať ostnatý drôt.

1907 – Premiérou hry Jaroslava Vrchlického Godiva bolo slávnostne otvorené české pražské Divadlo na Vinohradech.

1963 – Majiteľ nočného klubu v americkom Dallase Jack Ruby zastrelil pred televíznymi kamerami Lee Harveyho Oswalda, údajného vraha amerického prezidenta J.F. Kennedyho. Stalo sa tak pri prevoze Oswalda z dallaského policajného veliteľstva do bezpečnejšej väznice.

1969 – Program Apollo: Kozmická loď Apollo 12 úspešne pristála v Tichom oceáne.

1995 – Íri v referende rozhodli o vyčiarknutí zákazu rozvodov z ústavy Írskej republiky.

1998 – Nový libanonský prezident generál Emile Lahúd zložil prísahu a ujal sa funkcie hlavy štátu. Funkciu zastával do 24.11.2007.

Skladba dňa

1949 – Petra Černocká, Praha, speváčka a herečka. Vyštudovala spev a hru na klavíri na konzervatóriu, po jeho skončení začala spievať so skupinou Pastýři, ktorej vedúcim bol Petr Hannig. Je prvým hitom z tohto obdobia bola pieseň Ovečka. Účinkovala v divadle Semafor, v roku 1973 hrala hlavnú úlohu Saxany vo filme Dívka na koštěti režiséra Vladimíra Vorlíčka. Od polovice sedemdesiatych rokov účinkovala so skupinou Kardinálové Zdeňka Mertu. V súčasnej dobe vystupuje s manželom Jiřím Pracným. V roku 1975 vydala prvú LP platňu s názvom Lidí se ptej. Na svojom konte má desať albumov, v roku 2006 vyšla kompilácia Se mnou si píseň proukej / 20× Petra Černocká aj nový štúdiový album s názvom Souhvězdí střelce. V novembri 2009 vyšla k životnému jubileu speváčky nová kompilácia najväčších hitov Pop galerie Petra Černocká. V roku 2011 mal premiéru film režiséra Václava Vorlíčka Saxána a lexikón kúziel, v ktorom hrá Petra Černocká opäť hlavnú úlohu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM