Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: V stredu pokračuje zamračené a upršané počasie, meniny má Žofia

Dnešný deň je spojený s pranostikou: Svätá Žofia víno vypíja. Meniny má Žofia. Prevažne zamračené, občasný dážď. Teploty 9 až 14 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V stredu pokračuje zamračené a upršané počasie, meniny má Žofia
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Žofia

Ženské meno Žofia má grécky pôvod a znamená „múdrosť“. Nositeľky tohto na Slovensku menej rozšíreného mena oslavujú meniny 15. mája.

Emotívnosť týchto žien je podpriemerná, čo im pridáva zamyslený výraz. Sú objektívne a veľmi vnímavé. V pracovnom prostredí sa Žofie uplatnia dobre v tíme, kde prevažujú muži. Žofie potrebujú žiť striedmo a byť čo najviac v prírode. Sú náchylné na vírusové ochorenia. Mali by sa vyhýbať flegmatickému konaniu, uzatváraniu sa do seba a prepracovanosti.

Žofie ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú oranžová, modrá a biela. Ochranné rastliny čakanka, fenikel, ochranné kamene jaspis a nefrit. Ich totemová rastlina je encián.

Stalo sa doma

1942 – Slovenský snem vojnovej Slovenskej republiky (1939–1945) schválil zákon, ktorý dodatočne schválil vysťahovanie židovského obyvateľstva.

1945 – V Bratislave sa konalo prvé riadne zasadanie vtedajšej Slovenskej národnej rady (SNR).

1948 – Štátny súd v Bratislave po vykonštruovanom politickom procese vyniesol rozsudok nad niekoľkými činiteľmi Demokratickej strany (DS). Ladislav Obtulovič bol odsúdený na 8 rokov, Peter Maxoň a František Jurovič na 7 rokov, Ján Kempný a Jozef Staško na 6 rokov, Miloš Bugár na 1 rok a Pavol Čarnogurský na 18 mesiacov.

2017 – Horolezec Peter Hámor vystúpil na osemtisícovku Dhaulágirí (8161 m) v nepálskych Himalájach, čím uzatvoril takzvanú Korunu Himalájí, teda zoznam všetkých štrnástich himalájskych osemtisícoviek.

Stalo sa vo svete

1602 – Moreplavec a kapitán Bartholomew Gosnold pristál pri New Bedforde (Massachusetts), čím sa stal prvým Angličanom, ktorý vstúpil na pobrežie Nového Anglicka (dnes región v USA).

1891 – Vtedajší pápež Lev XIII. vydal prvú pápežskú encykliku Rerum novarum (O nových veciach), ktorá tvorila základ sociálnej politiky cirkvi.

1918 – Po prvý raz v USA prepravili armádni piloti chystajúci sa do prvej svetovej vojny poštové zásielky medzi New Yorkom, Filadelfiou a Washingtonom letecky.

1928 – Prvý raz sa objavila na verejnosti kreslená postavička Mickey Mouse v krátkom filme Plane Crazy. Postavička sa stala symbolom kresleného humoru a zároveň aj spoločnosti jeho tvorcu – Walta Disneyho.

1930 – Prvá letuška na svete Ellen Churchová privítala prvých 11 pasažierov na palube lietadla Boeing 80A na letisku v Kalifornii (USA).

1931 – Vtedajší pápež Pius XI. vydal encykliku Quadragesimo anno o vybudovaní sociálneho poriadku a jeho zdokonalení na základe evanjelií, podľa ktorej nemôže byť dobrý katolík zároveň skutočným socialistom.

1940 – V USA začali predávať prvýkrát nylonové pančuchy.

1940 – Otvorili prvú reštauráciu McDonald's na svete v San Bernardine v Kalifornii.

1941 – Uskutočnil sa let prvého britského prúdového lietadla Gloster Whittle E. 28/29.

1955 – Vo viedenskom zámku Belvedere (Rakúsko) podpísali ministri zahraničia John Dulles (USA), Viačeslav Molotov (Zväz sovietskych socialistických republík – ZSSR), Harold Macmillan (Spojené kráľovstvo), Antoine Pinay (Francúzsko) a Leopold Figl (Rakúsko) zmluvu o zrušení okupačných zón a suverenite hraníc z roku 1938.

1957 – Spojené kráľovstvo vykonalo neďaleko tichomorských Vianočných ostrovov svoj prvý pokus s vodíkovou bombou.

Skladba dňa

1953, Mike Oldfield (rodený Michael Gordon Oldfield), Reading, Berkshire, UK, skladateľ a multi-inštrumentalista. V novembri 1968 vydal so sestrou Sally pod menom Sallyangie LP platňu Children Of The Sun. Od marca 1970 hral basovú gitaru v sprievodnej skupine Kevina Ayersa The Whole Wide World. V auguste 1971 sa rozhodol pre sólovú dráhu. V máji 1973 vydal debutový album Tubular Bells, ktorý sa dostal na prvé miesto albumového rebríčka. Za rovnomennú skladbu získal cenu Grammy. Symbolicky, po tridsiatich rokoch od prvého vydania vyšiel tento album v máji 2003 opäť, ale v prepracovanej podobe. Aj druhý album Hergest Ridge, vydaný v auguste 1974 sa dostal na prvú pozíciu. Do dnešných dní vydal Mike Oldfield 26 štúdiových albumov, z nich tri sa dostali až na prvú pozíciu. Tým tretím bol Tubular Bells II, vydaný v auguste 1992. Najnovším je Return To Ommadawn z januára 2017. Oldfield nie je singlovým interpretom, napriek tomu mal v hitparáde 11 skladieb, medzi nimi hity Moonlight Shadow či To France, oba naspievala Maggie Reilly.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM