Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Začiatok pracovného týždňa bude slnečný a horúci, meniny má Lenka

Pranostika na dnes znie: Suchý jún plní sudy vínom. Meniny má Lenka. Slnečno, miestami možnosť búrok. Teploty 25 až 30 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Začiatok pracovného týždňa bude slnečný a horúci, meniny má Lenka
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov C.

Stred: slnečno, možnosť búrky. Najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Meniny má Lenka

Ženské meno Lenka je na Slovensku pomerne obľúbené. Je odvodené od skrátenej formy mena Helena, ktorého význam je „svetlo“, alebo z mena Magdaléna, ktorého význam je „pochádzajúca z palestínskeho mesta Magdala“.

Lenky, ktoré oslavujú meniny 4. júna, vedú prevažne pohodový život. Majú tendenciu odkladať veľa záležitostí a povinností na zajtra. Ak sa im štúdium zapáči, je to skôr preto, lebo profesor pôsobí na ne romanticky. Zameriavajú sa hlavne na klasické predmety. Chápu všetko globálne a nezaťažujú sa podrobnosťami. Ak im nie je niečo jasné, pustia to z hlavy.

Nemožno povedať, že by mali pevnú vôľu. Lenky však vedia, čo chcú a aj to šikovne dosiahnu. Ich snom je viesť pokojný a nezávislý život.

Životná sila týchto žien nie je celkom uspokojivá. Mali by si dávať pozor najmä na obličky a chrbticu.

Ich obľúbené farby sú červená, modrá a sivá. Ochranné rastliny podbeľ, kôpor a levanduľa, ochranné kamene tigrie oko a topás.

Stalo sa doma

1508 – Korunovali Ľudovíta II. za uhorského kráľa.

1754 – Narodil sa v Bratislave zakladateľ hvezdární v talianskom Janove a Neapole a vo švajčiarskej Ženeve, matematik a astronóm FRANTIŠEK XAVER ZACH, člen Ruskej akadémie vied v Petrohrade a organizátor prvého medzinárodného astronomického kongresu. Zomrel 2.9.1832.

1857 – Vyšlo prvé číslo lekárskeho odborného časopisu Orvosi hetilap (Lekársky týždenník), ktorý vydával Ľudovít Markušovský.

1920 – Mocnosti Dohody (Veľká Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska podpísali v paláci Grand Trianon vo Versailles Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá potvrdila rozpad Rakúska-Uhorska a stanovila hranice nástupníckych štátov vrátane Maďarska.

Stalo sa vo svete

1666 – Uviedli v Paríži premiéru hry svetoznámej a dodnes hrávanej divadelnej hry Mizantrop od francúzskeho legendárneho dramatika Jeana-Baptista Poquelina Moliera, v ktorej autor stvárnil vlastnú zložitú povahu.

1783 – Bratia Jacques Étienne a Joseph Michel Montgolfierovci vypustili z Trhového námestia vo francúzskom Annonay do výšky 1800 metrov prvý balón bez posádky napustený horúcim vzduchom.

1878 – Turecko odstúpilo stredomorský ostrov Cyprus Veľkej Británii.

1936 – Francúzska vláda Alberta Sarrauta podala demisiu a francúzsky socialistický vodca Léon Blum vytvoril svoju prvú vládu Ľudového frontu za pomoci komunistov, ale bez ich priamej účasti. Do vlády sa po prvý raz dostali aj tri ženy.

Skladba dňa

1955– Marián Kochanský, Partizánske, spevák, skladateľ a hráč na akordeóne. Na ten hral od detstva, vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave. Pracoval v podniku Zdroj, bol riaditeľom domova dôchodcov. V roku 1982 založil skupinu Lojzo. V roku 1985 vydali debutový album Lojzo, na ktorom boli známe piesne Na centrálnom trhovisku, Učiteľka chémie, My nie sme Taliani či Anča si drahá ako Volvo. V roku 1987 vydali druhý album My nič, my muzikanti a v roku 1989 tretí Ticho po plešine. V roku 1991 vychádza album Lojzo IV a v roku 1996 album Laz Vegaz. Kochanský bol autorom väčšiny hitov tejto kapely, ku ktorým patrila aj spoločná skladba s Mirom Žbirkom Každý deň budú vraj Vianoce či spoločná skladba so skupinou Elán Že mi je ľúto. V roku 2005 vyšla hitová kompilácia s názvom Lojzo Gold. Marián Kochanský zomrel 28. apríla 2006 vo veku 50 rokov v Bratislave.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM