Ľubomír Hudačko Kultúra

Režisérkou bola popradská pedagogička: Študenti ponúkli na doskách divadla SILNÚ tému

Pedagógovia a študenti stredných škôl Prešovského samosprávneho kraja (PSK) priniesli na dosky Divadla Jonáša Záborského adaptáciu novely Peter a Lucia.

Ilustračný obrázok k článku Režisérkou bola popradská pedagogička: Študenti ponúkli na doskách divadla SILNÚ tému
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Predstavenie, ktoré odohrali v troch organizovaných vystúpeniach, predstavuje novodobé posolstvo mladých proti vojne. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Rollandova novela Peter a Lucia sa dočkala svojho ďalšieho spracovania.

V divadelnom predstavení s podtitulom Mladí proti vojne! sa pedagógovia a žiaci zo stredných škôl zhostili réžie, scenára a samotných úloh, kostýmov či technického zabezpečenia.

„Žiaci pod vedením svojich mentorov siahli po osvedčenej klasike Romaina Rollanda, a to v čase 105. výročia ukončenia najničivejšieho konfliktu v dejinách ľudstva, 1. svetovej vojny. Zároveň v čase, keď je téma mieru, ľudskosti a pochopenia stále veľmi aktuálna. Hra Peter a Lucia je zrkadlom doby, ktorú žijeme a v kontexte konfliktu na Ukrajine je mementom všetkých vlád, spoločenstiev, národov a ľudí, aj tých mladých, že vojny tu nechceme a musíme ich zastaviť,“ poznamenal vedúci Ján Furman, vedúci Odboru školstva PSK, pod gesciou ktorého sa predstavenie uplynulé týždne pripravovalo.

Zapojilo sa 8 škôl

Do projektu spracovania známeho príbehu lásky dvoch mladých ľudí odohrávajúceho sa v Paríži v posledný rok svetovej vojny (1918), ktorá uprostred vojnového šialenstva nemá šancu a končí tragicky po bombardovaní nemeckými lietadlami, sa zapojilo osem župných stredných škôl.

Účinkovala v ňom celkovo dvadsiatka mladých hercov – študentov.

Hlavných úloh Petra a Lucie sa zhostila mládež z SOŠ polytechnickej J. A. Baťu vo Svite, SOŠ technickej v Starej Ľubovni a zo Strednej odbornej školy pedagogickej školy v Prešove.

Režisérka zo zdravotníckej školy

V divadelnom vystúpení sa tiež predstavili študenti a študentky z Gymnázia L. Stöckela v Bardejova i z Gymnázia z Kukučínovej v Poprade.

Pod réžiu predstavenia sa podpísala pedagogička Tatiana Husárová zo Strednej zdravotníckej školy v Poprade, pričom učitelia z tejto školy sa zhostili aj dramaturgie, autorského scenára či kostýmov a zabezpečili ho po technickej stránke.

Scéna predstavenia bola záležitosťou výtvarníkov zo Školy umeleckého priemyslu v Kežmarku.

Pokračovanie v máji

Samotné predstavenie Peter a Lucia v podaní pedagógov a žiakov stredných škôl Prešovského samosprávneho kraja by malo byť postupne odohrané aj v ďalších mestách kraja, napríklad v máji nasledujúceho roku v Poprade.

Príbeh lásky dvoch mladých ľudí na pozadí vojny konkrétne plánujú predstaviť tak žiakom stredných, ako aj základných škôl.

Zdroj: Policie České republiky
Zdroj: Policie České republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM