Monika Vengrínová Správy

Riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč sa funkcie vzdať odmieta: Žiadneho pochybenia si nie je vedomý

Na informáciu o odvolaní riaditeľov niektorých nemocníc ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom reagoval riaditeľ Nemocnice Poprad,a.s. Jozef Tekáč stretnutím s novinármi, na ktorom oznámil, že funkcie sa vzdať odmieta. Žiadneho pochybenia si podľa svojich slov vedomý nie je a za zmluvou si stojí.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč sa funkcie vzdať odmieta: Žiadneho pochybenia si nie je vedomý
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Dnes na tlačovej besede minister zdravotníctva Viliam Čislák inoformoval o odvolaní riaditeľov troch nemocníc v Poprade, Banskej Bystrici a Trnave. Dôvodom sú predražené zmluvy s externými firmami na dodávku stravy. Riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s. Jozef Tekáč však zo svojej funkcie odstúpiť odmieta.

„Neviem sa stotožniť s niektorými tvrdeniami pána ministra Čisláka, ktoré dnes uviedol na brífingu, a to napr. s tým, že pán minister pred odvolaním sa s každým riaditeľom osobne stretol. So mnou sa nestretol. Hodinu pred jeho tlačovou besedou ma telefonicky požiadal, aby som sa vzdal funkcie z osobných dôvodov. Ja sa odmietam vzdať funkcie z osobných dôvodov, nakoľko si nie som vedomý žiadneho pochybenia, kvôli ktorému pán minister odvoláva všetkých riaditeľov nemocníc,“ uvedol Jozef Tekáč.

Tekáč si za zmluvou stojí

Minister zdravotníctva podľa neho riaditeľov odvoláva pre porušenie zákona o rozpočtových pravidlách. Ako ďalej dodal, popradská nemocnica už od roku 2006 funguje ako akciová spoločnosť, pričom na akciovú spoločnosť sa zákon o rozpočtových pravidlách nevzťahuje. „Manažment popradskej nemocnice preto neporušil žiadny zákon,“ povedal Tekáč s tým, že túto skutočnosť dnes konštatoval aj renomovaný advokát v denníku SME. „Ja osobne som o tejto skutočnosti informoval pána ministra Čisláka včera v dopoludňajších hodinách mailom,“ dodal riaditeľ popradskej nemocnice.

A ďalej dodal, že koncesnú zmluvu nepodpisoval ako riaditeľ popradskej nemocnice, ale ako predseda predstavenstva s ďalším členom predstavenstva, nakoľko štatutárny orgán popradskej nemocnice nie je riaditeľ, ale predstavenstvo akciovej spoločnosti. „Ako manažér si za zmluvou stojím. Nie je nevýhodná, naopak pre popradskú nemocnicu je preukázateľne ekonomicky výhodná a preto ešte raz zdôrazňujem, že nedošlo k žiadnemu porušeniu zákona. Pre popradskú nemocnicu pracujem ako manažér už osem rokov. Nemocnica má počas tohto obdobia veľmi vysoko pozitívne hospodárske výsledky a ja osobne odmietam byť zaťahovaný do politických bojov,“ konštatoval Tekáč.

Ponuka Dora Gastro vyhodnotená ako najvýhodnejšia

Popradská nemocnica podpísala koncesnú zmluvu s firmou Dora Gastro Slovakia, ktorá vyhrala verejné obstarávanie na rekonštrukciu stravovacej prevádzky nemocnice. Tá bola v havarijnom stave, čo podľa Tekáča potvrdil aj Úrad verejného zdravotníctva v Poprade ešte v roku 2010. „O všetkom sme informovali ministerstvo zdravotníctva, pretože takéto verejné obstarávanie musí schváliť jediný akcionár, ktorým je ministerstvo zdravotníctva. 3.10. dostala naša nemocnica súhlas s realizáciou verejného obstarávania a 9.11.2012 bolo obstarávanie vyhlásené. Prihlásili sa tri firmy, prebehla elektronická aukcia a ako ekonomicky najvýhodnejšiu ponuku sme vyhodnotili ponuku od firmy Dora Gastro, s ktorou nemocnica uzatvorila koncesnú zmluvu. A za touto zmluvou si stojím,“ uzavrel riaditeľ nemocnice Tekáč.

Tlačovka s riaditeľom nemocnice Jozefom Tekáčom
2
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM