Pavol Krupka Kultúra

VIDEO: Svet rozprávok v priestoroch knižnice skrýva aj tajomnú truhlicu

V Podtatranskej knižnici v Poprade sa vždy na jar koná malá oslava kníh a detskej tvorivosti. Témou tohtoročnej výstavy výtvarných prác je rozprávka, ktorá nás fascinuje a inšpiruje od dávnych vekov. Podujatie s názvom Rozprávkovo zaplnili diela, ktoré vytvorili žiaci ZUŠ na Štefánikovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Svet rozprávok v priestoroch knižnice skrýva aj tajomnú truhlicu
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Medzi najobľúbenejšie príbehy patria rozprávky. Dajú sa však nielen napísať a prečítať, ale aj nakresliť a namaľovať, a potom napríklad ukázať svetu. Najmä deti rady zapájajú svoju fantáziu a obľúbené postavy či magické predmety dávajú na papier alebo zhmotňujú iným spôsobom.

Šestica výtvarných pedagógov Základnej umeleckej školy na Štefánikovej ulici v Poprade predostrela tému rozprávky svojim žiakom, a tí sa už veľmi radi dali do práce. Najpôsobivejšie diela a dielka v podobe tematickej výstavy tradične zapĺňajú priestory historickej budovy Podtatranskej knižnice Poprade – Spišskej Sobote. Výstava Rozprávkovo prináša rôzne pohľady na rozprávkové bytosti, magické predmety či prostredie. Pestré sú aj použité materiály a techniky. Návštevníkov na piatkovej vernisáži malo čo zaujať, silným magnetom bola napríklad tajomná truhlica, skrývajúca neznáme poklady.

Súčasťou otvorenia týchto podujatí býva umelecký program, hudobný či slovesný. Pútavosť a príťažlivosť rozprávky tentokrát návštevníkom sprostredkovali žiaci literárno-dramatického odboru, ktorí si pripravili dramatizované čítanie známych rozprávok. Vznikla tak akási koláž rozmanitých príbehov a postáv. Jednu vec však rozprávky majú spoločnú: obyčajne v nich víťazí dobro nad zlom, šikovnosť a bystrosť nad neohrabanosťou a hlúposťou. Ako dodali samotné deti, v ich predstavení bola jedna výnimka: Zvedavého, možno pre niekoho neposlušného pampúšika zožrala prefíkaná líška.

Rozprávkovo, magický svet v Podtatranskej knižnici
1
Galéria
Rozprávkovo, magický svet v Podtatranskej knižnici
13
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM