Pavol Krupka Kultúra

VIDEO: 16 spišských miest má spoločnú históriu. Približuje ju výstava v Poprade

Podtatranské múzeum sprístupnilo výstavu s názvom „Šestnásť spišských miest v rokoch 1412 – 1876“. Do Popradu sa presunula po veľkom úspechu z Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi. Aj utorková vernisáž sa stretla s veľkým záujmom Popradčanov i ľudí z okolia.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: 16 spišských miest má spoločnú históriu. Približuje ju výstava v Poprade
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Podtitul V spišskom zálohu v rokoch 1412 – 1772 a v Provincii XVI spišských miest v rokoch 1774 – 1876 upresňuje tému výstavy, ktorá návštevníkom umožňuje spoznať život a spoločenské dianie v zálohovaných mestách a dedinách. Krátko po opätovnom pričlenení zálohovaného územia k Uhorsku vznikla Provincia XVI spišských miest, ktorej súčasťou bol aj Poprad a jeho dnešné časti Spišská Sobota, Veľká a Matejovce.

Výstava si kladie za cieľ oboznámiť návštevníkov s prostredím v predmetných sídlach aj z tohto obdobia. Jej zameranie na školopovinných návštevníkov podčiarkujú plánované tvorivé dielne, ktoré túto tému hravou formou priblížia žiakom základných škôl.

Prezentované exponáty zapožičali Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi, Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni, Múzeum v Kežmarku, Rímskokatolícky farský úrad Podolínec, Východoslovenské múzeum v Košiciach, Múzeum mincí a medailí v Kremnici, Lýceálna knižnica Kežmarok a Štátny archív Levoča – pobočka Poprad. Najväčším z nich je šesťmetrový voz, ktorý dokladá remeselnú i poľnohospodársku tradíciu nášho regiónu.

Príležitosť na stretnutie so spišskou históriou majú záujemcovia až do 14. apríla 2013. Inšpirovať vás možno bude aj video, zachytávajúce utorkovú vernisáž.

Šestnásť spišských miest má spoločnú históriu. Približuje ju výstava...
18
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Šestnásť spišských miest má spoločnú históriu. Približuje ju výstava...
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM