Pavol Krupka Kultúra

Hudobný šláger na Silvestra

K dobrej nálade, ktorá k poslednému dňu roka tradične patrí, možno prispeje aj náš Šláger na Silvestra. Nie, nebude to niektorý zo súčasných hudobných hitov, ktoré chtiac-nechtiac počúvame na všetkých možných i nemožných miestach. Pieseň z nášho videa tešila poslucháčov už pred 75 rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Hudobný šláger na Silvestra
Zdroj: Dnes24.sk

Jedným z veľkých hitov tridsiatych rokov minulého storočia bola aj pieseň Jaj, Zuzka, Zuzička, ktorú preslávil nesmrteľný spevák a herec František Krištof Veselý. Šelaková gramofónová platňa s nahrávkou piesne vyšla v roku 1937. Text napísal Ľudovít Válka, autorom hudby je český skladateľ Josef Stelibský, ktorý takýchto šlágrov vytvoril mnoho (napr. Praha je krásná).

Dnešná hudba je už, samozrejme, úplne iná. No jedným z dôvodov, prečo sa k piesňam čias minulých radi vraciame, je to, že vznikali akosi viac zo srdca, alebo sa nám to aspoň zdá. Aj vtedy bola veľmi obľúbená hudba zábavná a tanečná, ale na rozdiel od mnohých dnešných počítačových „vypaľovačiek“ vznikala s veľkou dávkou hudobníckej profesionality a poctivosti.

Z času na čas sa vyskytne príležitosť vypočuť si ju naživo, ako to bolo aj na nedávnom vystúpení orchestra Bratislava Hot Serenaders v Tatranskej galérii v Poprade (reportáž si môžete pozrieť TU). Dobrá nálada v publiku vládla počas celého večera, k čomu prispeli aj slovenské evergreeny z pera Gejzu Dusíka. No ešte viac sa vystupňovala, keď spevák a konferenciér Miloš Stančík ohlásil ako prídavok práve pieseň Jaj, Zuzka, Zuzička.

Veríme, že rovnaký účinok bude mať aj na vás.

Hudobný šláger na Silvestra
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM