Rôzne

SOŠE v Matejovciach sa dočká nových dielní za milióny: Výstavba vyučovanie NEOVPLYVNÍ

Pre 290 žiakov Strednej odbornej školy elektrotechnickej (SOŠE) v popradskej mestskej časti Matejovce bude tento i budúci školský rok špecifický.

Ilustračný obrázok k článku SOŠE v Matejovciach sa dočká nových dielní za milióny: Výstavba vyučovanie NEOVPLYVNÍ
Zdroj: Facebook.com/sosemat

V septembri tam totiž začínajú s výstavbou nových odborných učební a dielní za milióny eur. Riaditeľ školy Ján Furcoň ubezpečil, že vyučovanie to nijako neovplyvní, keďže pôjde o novú stavbu a práce budú realizovať mimo školskej budovy.

„V súčasnosti máme zastaralé dielne, do ktorých investovať už nemá zmysel. Vďaka tomuto projektu by sme mali zatraktívniť odbory, ktoré na našej škole máme, týka sa to elektrotechniky, mechatroniky a strojárenstva. Mali by sme dostať aj špičkové vybavenie, výhodou tiež je, že dielne už budú súčasťou areálu školy,“ zhodnotil Furcoň. Verí, že vďaka tomuto projektu sa v budúcnosti podarí zvýšiť počet študentov. Škola vlani oslávila 50. výročie vzniku.

Vyše 10 miliónov

S prácami by sa malo začať v septembri a potrvajú 18 mesiacov. Vedúci odboru školstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Ján Furman uviedol, že ide o projekt v rámci iniciatívy Catching-Up Regions. SOŠE je jednou z piatich škôl, ktoré modernizujú z európskych štrukturálnych fondov. „Pôjde o multifunkčný polygón, v ktorom budú učebne, prednáškové miestnosti a dielne pre odborný výcvik. Druhá časť projektu je materiálno-technické vybavenie, čiže najmodernejšia technika týkajúca sa oblasti strojárstva a elektrotechniky,“ priblížil Furman. Po verejnom obstarávaní náklady presiahnu desať miliónov eur.

Nedostatok pracovnej sily

Predseda PSK Milan Majerský (KDH) dodal, že žiaci odborných škôl sú na trhu práce mimoriadne žiadaní. „Na tento projekt nadväzuje aj duálne vzdelávanie, už teraz má uplatnenie pre konkrétnych žiakov aj konkrétnych zamestnávateľov,“ uviedol. Študenti odboru mechanika – elektrotechnika sa totiž postupne stanú súčasťou procesov u výrobcu technológií pre ohrev vody, vykurovanie, vetranie a chladenie v tamojšom priemyselnom parku. Ide podľa Furcoňa o reakciu na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na trhu.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM