Pavol Krupka Kultúra

Spojenie nespojiteľného: Rusínske piesne a džez

Džez a folklór dokopy? Aj to. A predtým rock. Lampiónový večer na záver tohtoročného kultúrneho leta bol pôsobivý. Okrem svetelných efektov v rukách detí a farebných balónov vo vzduchu priniesol predovšetkým dobrú hudbu. Prinášame vám druhú časť vi

Hudobná ponuka piatkového Lampiónového večera pokračovala vystúpením prešovských rockerov menom Fest, ktorí v poslednej dobe úspešne vystúpili na festivale Sigord či v rôznych hudobných kluboch. Kapela existuje už 36 rokov a venuje sa prevažne rockovej klasike. A tak sa aj popradským námestím niesla hudba 70-tych a 80-tych rokov, konkrétne skladby rockových legiend, akými sú skupiny Status Quo, Supertramp, Deep Purple či Led Zeppelin.

Hlavným účinkujúcim bolo zoskupenie hudobníkov rôznych štýlov a žánrov, zoskupenie mimoriadne, hoci dočasné. Trio BKK – to sú najzvučnejšie mená slovenského džezu – Marcel Buntaj, Martin Gašpar a Juraj Tatár. // (V Poprade boli pred necelým rokom – reportáž je k dispozícii [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.115923_Dze­zovy-vecer-v-Poprade.123]TU![/lin­k].)// Na pódiu sa k nim pripojil huslista Ján Berky Mrenica ml., ďalšia osobnosť slovenskej hudby, k nim sa pridal skvelý džezový gitarista Juraj Burian a vokálno-inštrumentálna štvorica zo svidníckeho rusínskeho folklórneho súboru Makovica.

Džezová päťka najprv zahrala niekoľko vlastných kompozícií, v ktorých nechýbali ani sóla Jána Berkyho. Potom došlo ku skutočnému zmiešaniu štýlov do jedného hudobného celku, keď na pódium prišli členovia folklórneho súboru Makovica zo Svidníka. Rusínske piesne z úst ľudovej speváčky Vladky Keselicovej, sprevádzané husľami, akordeónom a píšťalkou, poslúžili ako téma džezových improvizácií a v tejto netradičnej podobe zožali v publiku veľký potlesk.

Ale ani to nebolo všetko, na pódium mal ešte prísť Peter Lipa. Aj prišiel, ale o tom sa dozviete až z tretej, poslednej časti reportáže.

Poprad24 Foto: Pavol Krupka Video: Pavol Krupka

Spojenie nespojiteľného: Rusínske piesne a džez
1
Galéria
Lampiony2
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM