Správy

Športové gymnázium bude od 1. septembra 2016 aj v Poprade

Pred troma rokmi otvorili v Gymnáziu na Kukučínovej ulici v Poprade prvú triedu, ktorá mala prívlastok športová. Je to trieda s rozšíreným vyučovaním telesnej výchovy, v ktorej chcel pedagogický zbor vytvoriť podmienky pre dobrých športovcov, ktorí sú zároveň dobrí žiaci.

Ilustračný obrázok k článku Športové gymnázium bude od 1. septembra 2016 aj v Poprade
Zdroj: Dnes24.sk

Zo skúseností so športovou triedou vyplynulo, že lepšou formou pre skĺbenie kvalitného štúdia a vrcholovej športovej prípravy by bolo športové gymnázium. V rámci vyučovania je zaradená športová príprava, takže žiaci môžu trénovať aj dopoludnia a teda dvojfázovo, čo je v tomto veku veľmi dôležité. Športová trieda v rámci gymnázia to neumožňuje.

V gymnáziu zvážili podmienky, možnosti, spoločenskú objednávku, skúsenosti a ašpirovali na športové gymnázium. Zámer školy podporilo mesto, ale i najväčšie regionálne športové oddiely. Športové gymnázium odsúhlasil i zriaďovateľ Prešovský samosprávny kraj, lebo s výnimkou jedného súkromného športového gymnázia v Prešove, nič adekvátne v kraji nie je. Po všetkých súhlasoch projekt odobrilo aj ministerstvo školstva a Gymnázium na Kukučínovej dostalo zelenú.

Od 1. septembra 2016 sa teda spúšťa nový študijný odbor so zameraním na šport, v tomto odbore sa budú pripravovať športovci pre kolektívne aj individuálne športy.

Otvárať sa bude iba jedna triedu gymnázia – šport, podchytiť chce celý podtatranský región. Zatiaľ je odozva veľmi dobrá, prioritne v kolektívnych športoch, ktoré sú v regióne silné. Basketbal, ožívajúci volejbal, futbal a hokej, k tomu individuálne športy, ktoré sa v meste a v okolí robia dobre – plávanie, tenis, atletika, lyžovanie, ale aj sánkovanie, karate či tanec… Toto by mala byť dostatočná základňa pre výber talentov so študijnými predpokladmi, pretože gymnázium, i športové, vyžaduje systematickú prípravu a systematické učenie. „Reálne chceme vychovávať komplexných ľudí, ktorí sa uplatnia v športe i v štúdiu na vysokých školách,“ konštatuje riaditeľ školy PaedDr. Vladimír Lajčák, PhD.

Rozdiel proti doterajšej praxi športových tried bude už v samotnom prijímaní do školy. Doteraz museli žiaci absolvovať normálne prijímacie pohovory, ako všetci ostatní študenti a k tomu mali ešte talentové skúšky. V športovom gymnáziu sú už prijímacie skúšky iba talentové. Do kritérií prijímania ale budú patriť: prospech na základnej škole, výsledky monitoru, talentové skúšky a štvrtý faktor bude úspešnosť v športe. Zohľadní sa aj to, či je adept žiacky prípadne juniorsky reprezentant, či je v útvare talentovanej mládeže a aké športové výsledky dosiahol. Ak to má byť toto gymnázium prínosom, tak na ňom musia študovať výborní športovci, ktorí majú aj schopnosť vzdelávať sa. Športové gymnázium zabezpečí podmienky na optimalizáciu súčinnosti oboch procesov – vzdelávacieho a tréningového.

Projekt športového gymnázia je založený na spolupráci s kvalifikovanými trénermi. Žiaci by mali trénovať dopoludnia prvú fázu, potom by prišli do školy a poobede môžu trénovať znovu, čiže štúdium je prispôsobené športu.

Ak rodičia vidia vo svojom dieťati športový talent a zároveň je to dobrý žiak, tak je gymnázium – šport preň ideálna forma, ktorá zabezpečuje študijný i športový rozvoj – nikto nemôže v žiackom veku garantovať, že dieťa sa v budúcnosti bude živiť športom, ale s dobrým vzdelaním sa ešte nikto na svete nestratil.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM