Pavol Krupka Rôzne

V Tatrách pripravujú on-line sledovanie orla krikľavého: Lietať bude s vysielačkou na chrbte

Správa Tatranského národného parku začína v stredu 14. augusta realizovať nový projekt - on-line sledovanie pohybu jedinca orla krikľavého.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách pripravujú on-line sledovanie orla krikľavého: Lietať bude s vysielačkou na chrbte
Zdroj: Dnes24.sk

„Projekt je realizovaný v rámci programu Energia pre prírodu a sledovať orla budeme v lokalite jeho hniezdiska a následne aj počas jeho cesty na zimovisko do juhovýchodnej Afriky a vidieť budeme aj jeho návrat späť na Slovensko,“ informoval riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Pracovníci Správy TANAP odchytia dospelého orla krikľavého, ktorému na chrbát pomocou tenkých popruhov pripevnia miniatúrnu vysielačku. Signál z vysielačky bude určovať polohu orla, správy budú prichádzať pravidelne v určitých intervaloch. Jeho aktuálna poloha bude zaznamenávaná pomocou súradníc v mapách. „Celá akcia musí prebehnúť čo najrýchlejšie, aby rodinka orlov bola čo najmenej vyrušovaná,“ zdôraznil Majko.

Približne v polovici septembra sa orly vydajú na svoju každoročnú dlhú púť do ďalekých zimovísk v juhovýchodnej Afrike. „Na tejto púti ich budeme môcť prvýkrát sledovať spoločne,“ uzavrel riaditeľ Správy TANAP.

Projekt sa uskutočňuje v spolupráci so spoločnosťou Slovenské elektrárne, a.s., členom skupiny Enel.

Foto: TANAP

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM