Pavol Hrabovský Kultúra

Štefanské akcie v Poprade: Kedy a kde začína zábava?

Sviatok svätého Štefana sa nesie v znamení dobrej zábavy. Prečo tento sviatok oslavujeme a spájame s povestnou zábavou? Kde v Poprade môžeme tento sviatok osláviť? Odpovede sme hľadali práve pre vás.

Ilustračný obrázok k článku Štefanské akcie v Poprade: Kedy a kde začína zábava?
Zdroj: FB Najfilmy

Druhý sviatok vianočný je sviatkom, pri ktorom spomíname na prvého mučeníka – Štefana. Ten bol pre vieru v Ježiša Krista ukameňovaný. Svätý Štefan sa stal symbolom, pre všetkých, ktorí trpeli za svoju vieru. Preto mu veriaci venujú svoje modlitby, ktoré patria rovnako všetkým mučeníkom, ktorých kvôli viere stretol podobný osud.

Meno Štefan pochádza z gréčtiny a znamená korunovaný, ovenčený. Podľa ľudovej tradície sa 26. decembra kúpalo v studenej vode. Ľudia verili, že takéto kúpanie má mnohé pozitívne účinky na zdravie, načo nadviazali moderní otužilci.

Korene zábavy vo folklóre

Sviatok sv. Štefana je tradične spájaný so zábavami alebo návštevou príbuzných a rodiny. Zábavný charakter tomuto sviatku ale samotný svätý Štefan nedáva. Ide skôr o uvoľnenie po vianočných sviatkoch, ktorého korene môžeme hľadať vo folklóre.

Počas tohto dňa chodil po dedinách sprievod mládencov, ktorí zastavili pri všetkých domoch, v ktorých boli mladé, nezadané dievčatá. Tie chlapcov patrične pohostili či už koláčom alebo alkoholom, no niekedy im aj dávali peniaze. Bola to podmienka toho, aby sa mohli zúčastniť večernej zábavy. Následne mládenci vyviedli dievčinu z domu, kde s ňou tancovali.

Chystáte sa na Štefanskú zábavu? Vybrali sme pre vás tieto akcie:

Štefanská zábava

26. decembra o 18:00 hod., Divadelná sála Spišská Sobota

Zábava v historickej časti mesta, na ktorej praskajú stoly od dobrôt a na parkete je veselo. Zúčastnite sa aj vy tejto jedinečnej akcie, v historickom srdci Popradu.

Štefan Bassaker

26. decembra o 21:00 hod., Kozlovňa Divoká

Pre všetkých raverov je tu udalosť, ktorá vás dostane do tej správnej Štefanskej nálady. Predstaví sa vám Tripple DZ z RACHOTcrew a rovnako aj zoskupenie Brainland crew.

Štefanovská párty

26. decembra o 22:00 hod., Klub 44

Housová nádielka v podaní Olivera Jenča vás dostane do varu. Vychutnajte si super atmosféru s priateľmi, priamo na popradskom námestí.

Ako vyzerajú vianočné stromčeky v podaní Popradčanov si môžete prezrieť v priloženej galérií.

Sledujte nás aj na našom FacebookuInstagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Popradu a okolia.

Vianočný stromček očami Popradčanov
30
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM