Martin Sýkora Rôzne

Štrbské pleso sa postupne mení: Prioritami sú parkoviská, cesty a služby

Jedno z najnavštevovanejších tatranských miest dlhé roky spravovalo Mesto Vysoké Tatry. Od roku 2007 patrí opäť Štrbe, na čo sú Štrbiani patrične hrdí.

Ilustračný obrázok k článku Štrbské pleso sa postupne mení: Prioritami sú parkoviská, cesty a služby
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Štrbské pleso sa počas tejto letnej sezóny teší 30 %-nému zvýšeniu záujmu. Potvrdil to starosta obce Štrba Michal Sýkora. V niektorých materiáloch sa dočítate, že Štrbské pleso má prezývku a v karpatskom pohorí ho volajú Oko draka.

Starostove starosti

Štrbské pleso má skoro 150-ročnú históriu turizmu. Jeho priekopníkom bol Jozef Szentiványi, ktorého by dnešný pohľad potešil, aj keď stále je čo vylepšovať.

„Musíme robiť všetko preto, aby ľudia odchádzali spokojní. Máme v pláne vyasfaltovať všetky prístupové cesty, rozšíriť služby pri bežeckých tratiach aj v zime, keďže je to aj zimné stredisko. Uvažujeme nad novým pekným chodníkom okolo jazera. Teším sa, že sa mení voda k lepšiemu. Negatívne vplyvy sme postupne odstraňovali. Nie sú to veľkolepé zámery, všetko závisí od toho, na čo máme,“ konštatoval Michal Sýkora.

PREČÍTAJTE SI AJ: Benátska noc v obrazoch: Skvelé podujatie sa stalo tradičným

Štrbské pleso chce lákať mládež

Štrbský starosta potvrdil, že so svojim tímom pracujú aj na športovej ponuke, aby prilákali aj mladých. Zámerom je to, aby Štrbské pleso bolo atraktívne a adrenalínové, k čomu by mali slúžiť dva skokanské mostíky.

„Chce to chuť a vôľu. Bol by som rád, keby ľudia vnímali našu prácu tak, že to robíme zo srdca a z lásky. Stále sme otvorení novým myšlienkam a nápadom,“ dodal Sýkora.

Starosta netají, že by po univerziáde chceli v Tatrách zorganizovať ďalšie podujatie svetového rangu. „Počas univerziády nám výrazne pomohol samosprávny kraj, ministerstvo školstva a ďalší. Sme pripravení na svetové podujatia. Máme testy na trate i na mostík, 90 vyškolených a jazykovo vybavených rozhodcov. V športovom klube máme slušnú základňu. Potrebujeme financie len na to, aby sme mohli usporiadať preteky,“ povedal štrbský starosta. Štrba má športové triedy, v ktorých za 40 rokov vyrástlo veľa lyžiarov, olympionikov. Práve pod Tatrami sa vzťah k športu dedí z generácie na generáciu.

Najväčší problém – parkovanie

Najväčším problémom Štrbského plesa je parkovanie a rozšírenie parkovacích plôch. Podtatranci sa nespoliehajú na eurofondy, i keď niekedy sa dejú aj zázraky. „Keby nám niekto z neba poslal eurofondy na všeobecné aktivity, na infraštruktúru – milión, dva – tak tu urobíme zázraky. Hlavne ide o parkovanie, teda nenásilný komfort pre ľudí. Išli by sme aj do veľkého skokanského mostíka, ktorý je našou dominantou,“ vysvetlil Sýkora.

Štrba každý rok investuje do rozvoja desaťtisíce eur. Z posledných investícií stojí za zmienku vybudovanie optickej siete a rekonštrukcia kanalizácie. „Najlepšou reklamou je spokojný návštevník, ktorý bude rozprávať aj ďalším, aby k nám prišli. Nespokojnosť nech radšej tlmočia priamo nám, aby sme vedeli, na čo máme zlepšovať,“ uzavrel starosta.

Štrbské Pleso 2013
36
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM