Pavol Krupka Rôzne

Šuňava skvalitňuje separovaný zber odpadu. Posilňuje vlastné kapacity

V obci Šuňava chcú v tomto mesiaci dobudovať zberný dvor. Starosta obce Stanislav Kubaský uviedol, že do jeho nedávno skolaudovanej stavby pribudnú nové stroje a technológie a obec tak posilní svoju sebestačnosť v separovaní odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Šuňava skvalitňuje separovaný zber odpadu. Posilňuje vlastné kapacity
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

„Nachádza sa tu už časť technológie, to znamená ekologický sklad a kontajnery na dotrieďovanie komunálneho odpadu a ďalšie stroje by mali prísť do konca augusta,“ objasnil starosta.Súčasťou zberného dvora by mali byť prekopávač kompostu, traktor, drvička krovia do 20 centimetrov, čelný nakladač, vlečka a štvorkolesový náves na kontajnery. „Od tohto zberného dvora očakávame, že sa skvalitní separovaný zber, teraz spolupracujeme s technickými službami, ktoré prejdú cez okolité obce a zvážajú odpad, ktorý nie je až tak dobre vytriedený. Mesačne za to platíme okolo 420 eur,“ upozornil Kubaský. Zámerom je, aby sa odpad vytriedil priamo v zbernom dvore v Šuňave a na skládku išiel vyseparovaný.

V budúcnosti chce starosta zakúpiť aj lis, aby papier a plasty stlačili a nevozili tak vzduch, ale zhutnený materiál. „Určite tým ušetríme aj finančné prostriedky, pretože každoročne stúpajú náklady na komunálny odpad a veľa platíme aj za dotrieďovanie,“ vysvetľuje Kubaský. Obec chce zároveň zvyšky trávy, lístia a krovín, ktoré vzniknú pri kosení a úpravách zelene, použiť na výrobu kompostu priamo v zbernom dvore. Kompost by následne mohli využívať v miestnom družstve, ktoré sa zaoberá ekologickou výrobou bez chemických postrekov.

Celkové náklady na výstavbu zberného centra sa vyšplhali na necelých 450.000 eur. Z týchto nákladov 5 % spolufinancovala obec, ďalšia časť nákladov išla zo štátneho rozpočtu a 80 % obec použila z fondov Európskej únie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM