Tlačové správy

Svadobná sezóna je tu, dekoratérka Janka z Popradu radí: Takto sa dá na svadbe ušetriť!

Svadobné zvony budú tento rok biť nie jednej popradskej kráske. Pre väčšinu snúbencov musí byť ich deň D podľa ich predstáv, nie vždy sa im však podarí zostať v hraniciach plánovaného rozpočtu.

Ilustračný obrázok k článku Svadobná sezóna je tu, dekoratérka Janka z Popradu radí: Takto sa dá na svadbe ušetriť!
Zdroj: Dnes24.sk

Na nadchádzajúcu svadobnú sezónu i problémoch, s ktorými sa stretáva svadobná agentka a dekoratérka Jana Dutková z Popradu, sme sa jej opýtali v našom rozhovore. Čítajte, čo radí mladým snúbencom aj v otázkach peňazí.

Ako dopadla vaša posledná plesová sezóna?
Aj keď boli Fašiangy veľmi krátke, spravili sme tri náročné plesy. Začala by som veľkolepým Plesom primátora Tatier, na ktorom sa zabávalo 300 hostí, potom nasledoval Ples divadelníkov, organizovali sme veľkú rodinnú udalosť a fašiangy sme ukončili naším Valentínskym plesom, ktorý organizovala už piatykrát naša agentúra Harlekyn.

Všetko to vyzerajú byť veľmi prestížne a zároveň náročné akcie na zorganizovanie…
Áno, to sú. Valentínsky ples bol pre mňa posledný a zároveň rozlúčkový ples, kde sme boli my organizátorom. Rozhodla som sa tak, pretože organizovanie a príprava naozaj reprezentačného plesu stojí veľmi veľa hodín práce, času, príprav aj peňazí a bez sponzorov to bohužiaľ ide veľmi ťažko, keď musíte z ceny vstupenky vykryť všetky položky.

Čomu sa teda chcete v najväčšej miere venovať?
Mojou hlavnou činnosťou je dekorovanie a veľmi rada by som ponúkla naše luxusné dekorácie iným hotelom, ďalším organizátorom plesov, rada by som sa sústredila len na jednu činnosť a to výzdobu a dekorovanie stolov, stoličiek, interiéru ale aj exteriéru, ani nie organizovanie ako také. Plesy sú veľkou spoločenskou udalosťou a dnes je samozrejmosťou, aby hostia, ktorí takýto ples navštívia, sedeli za krásne prestretým stolom a vyzdobenou sálou. Musím sa priznať, že mi je ľúto, keď vidím fotky z reprezentačných plesov a stôl zdobí jedna servítka a čajová sviečka, organizátori často krát tomu nekladú dôraz a sústredia sa len na program, ozvučenie či jedlo. Hostia trávia v priestore predsa celú noc a dekorácie vytvárajú tú pravú plesovú, luxusnú atmosféru.

Už nám prebieha svadobná sezóna 2015, vidíte takéto dekoračné faux pas aj na svadbách?
Žiaľ áno. Veľa svadobčanov sa stále drží tradícií spred 30 rokov a dekorácie tak tvoria plastové fľaše s malinovkami, fľaše s alkoholom, plné taniere koláčov, slané tyčinky, oriešky a sem tam spomedzi fliaš vykukne aj trochu organzovej rolky a sviečka. Ja osobne sa veľmi teším, pretože moje nevesty našťastie pochopili trend a praktické veci, ktoré sú s tým spojené. Možno si to ani neuvedomujú, ale práve tým, že všetko by radi dali na stoly, sa im svadba veľmi predražuje, je tam vždy zbytočne veľa nealka, zákuskov, ovocia aj slaného pečiva. Práve tým, že vytvárame nápojové stoly, candy bary, môže nevesta aj veľmi veľa ušetriť.

A tak sa dostávame ku svadobnému rozpočtu… Málokedy sa stane, že sa snúbenci zmestia do pôvodného rozpočtu. Čo by ste im poradili?
V zahraničí na to, aby ste ustriehli svoje financie na naplánovanie svadby, slúži svadobný plánovač, ktorý už má aj funkciu svadobného koordinátora. U nás sa to veľmi ťažko rozbieha, pretože veľa ľudí ma stále tendenciu si všetko naplánovať a vybaviť sám.
Určite pri všetkom sa dá ušetriť , začína to od výberu miesta hostiny, od výberu, jedla, svadobných šiat, obleku, obrúčok, kvetov, dekorácií, ubytovania, pozvánok, fotografa, kameramana, hudby, osvetlenia. a pod… Dalo by sa o každej jednej položke rozprávať. V prvom rade si treba určiť svadobný rozpočet a povedať priority, na čom snúbencom najviac záleží. Každý máme inú predstavu, niekto chce luxusný hotel, niekto limuzínu, niekto sníva o tých nádherných kvetinových aranžmánoch, čo vidíme na zahraničných portáloch.

Moja rada – zachovať si zdravý rozum a vyberať tak, aby ste mali dobrých dodávateľov samozrejme za dobré ceny, aby vaša svadba viedla k celkovej spokojnosti a hlavne, aby ste sa nedostali do finančných ťažkostí.

Aj vy ponúkate služby ako koordinátorka, čo je vašou úlohou?
Ja sa snažím aspoň čiastočne rodine a snúbencom byť nápomocná, a preto funkciu koordinátora začínam od príchodu hostí do hotela. Veľmi dôležitý je vždy úvod svadby, privítanie hostí, usadenie hostí, slávnostný príhovor aj prípitok. Práve v tejto časti svadby vzniká veľa trapasov a nechcených situácií. Ja sa snažím vždy snúbencom vysvetliť, že idú na živo, je to live, späť sa to vrátiť nedá, tak prečo si to kaziť, keď vám to môže pripraviť svadobný koordinátor. No pozor aj na výber svadobného koordinátora, aby ste nenatrafili na takého, ktorý bude k vám vystupovať veľmi rázne ako generál s prísnym pohľadom a bude veci riešiť len aby uspokojil svoje predstavy, nie tie vaše, vtedy sa môže stať svadba nočnou morou.

Čo ste pripravili na svadobnú sezónu 2015?
Môžem povedať, že sme siahli naozaj hlboko do vrecka a pre našich klientov sme nakúpili luxusné zlaté a strieborné klubové taniere spolu s textilnými servítkami, nádherné svietniky a úplnou novinkou sú momentálne najluxusnejšie už nielen taftové obrusy. A nie poslednou novinkou sú glitrové obrusy, ktoré vyčarujú v sále rozprávkovo-romanickú svadbu s nádychom luxusu. Klubové taniere si môžu od nás požičať nevesty aj bez výzdoby, no pri kompletnej svadobnej výzdobe ich dostanú za veľmi zaujímavú cenu. Každým prvkom a dekoráciou vám vytvárame atmosféru, nezabudnuteľný zážitok a samozrejme krásne spomienky.

S akými prekážkami sa stretávate?
Na trhu sú reštauračné zariadenia, ktoré si dali do zmluvy zákaz svadobným agentúram. Preto by som chcela upozorniť nevesty, aby si, ak plánujú využiť služby svadobnej agentúry, už pri prvom stretnutí zistili, či je to vôbec možné a mali možnosť zmeniť ešte výber iného zariadenia. Je to smutné, pretože máme pocit, že sa vraciame v čase späť niekoľko rokov dozadu.

Na koniec asi najviac klasická otázka: Koľko to bude stáť?
Pripravujeme každú akciu individuálne a rozpočet sa samozrejme pridržuje požiadavkám klienta. Vieme pripraviť úplne jednoduchú výzdobu, môžeme použiť menej ale aj viac dekorácií, pripravíme výzdobu romantickú, luxusnú, elegantnú aj tematickú. Klienti nám povedia svoju predstavu, finančný rozpočet a my na základe toho pripravíme cenový návrh. Nenechajte sa odhovoriť, ak vám niekto bude rozprávať, že svadobná agentúra je drahá. Prídite, presvedčte sa sami, zistite čo v danej agentúre dostanete, aké dekorácie, v akom množstve, aké služby vám budú poskytnuté. Nič za to nedáte, stretnutie aj vypracovanie cenovej kalkulácie je bezplatné.
Vy snívate, my realizujeme..... www.svadbapoprad.sk

(PR) – Za obsah aj fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Svadobná sezóna je tu, dekoratérka Janka z Popradu radí: Takto sa dá na svadbe u
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM