TOS Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Ďalší ako Romana Tabák? Slovákov ROZZÚRILI českí turisti!

Slovákov nahnevali fotografie kúpajúcej sa rodinky z Česka. Nejde o to, v čom boli oblečení ani o to, čo robili pri kúpaní. Problémom je miesto!

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ďalší ako Romana Tabák? Slovákov ROZZÚRILI českí turisti!
Zdroj: Facebook.com/Srdcom turista

„Čo som dnes videla, to je už moc… Českí turisti nemajú problém.. Žabie plesá. Majú veľa peňazí asi. Si myslia, že je to aquapark alebo jazero na kúpanie, och,“ zdieľala Lenka fotografie vo facebookovej skupine Srdcom turista.

Upozornenie nepomohlo

Je, samozrejme, známym faktom, že kúpanie v tatranských plesách je prísne zakázané a hrozí vysoká pokuta. „Ako sa takto z diaľky dá zistiť, že tí ľudia sú Česi?,“ zareagoval v rámci diskusie Čech Peter, na čo Lenka zareagovala, že ich bola upozorniť. No nepočúvli ju.

V diskusii Slováci neskrývali svoje pohoršenie, čo si všimol český server Tn.cz. „Teraz už som videla asi všetko. Ľudská hlúposť nepozná hraníc,“ cituje Veroniku.

„Kvôli takémuto správaniu sa s nimi potom príroda často vysporiada po svojom,“ spomenuli Česi aj Marekov komentár. „Naráža na obľúbenú aj keď nepravdivú legendu o tom, že väčšinu mŕtvych turistov v Tatrách tvoria práve Česi,“ uviedol český portál.

Zákaz treba rešpektovať

„Tatranské plesá a potoky sú citlivým ekosystémom, sú domovom mnohých drobných živočíšnych druhov, jedinečných glaciálnych reliktov alebo endemitov obývajúcich len určité lokality, pri ktorých aj malé zmeny prostredia môžu viesť k ich zániku,“ našiel server vysvetlenie tohto zákazu na stránkach Štátnej ochrany prírody SR.

Prvotné poškodenie týchto ekosystémov vzniká už len samotným prístupom návštevníka k plesu, ktorý sa pohybuje mimo značkovaného turistického chodníka.

Nehovoriac o kúpaní a o opaľovacích krémoch, deodorantoch či repelentoch, ktoré obsahujú rôzne chemické substancie, ktoré sa môžu uvoľňovať počas kúpania do vody.

Aby sme však neútočili len na našich susedov, stačí si spomenúť na známy a nie tak dávny prípad poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky. Romana Tabák využila na otužovanie jeden z tatranských potokov, kde je kúpanie taktiež zakázané a záberom sa sama pochválila na sociálnej sieti. Vyslúžila si poriadnu kritiku aj spŕšku vtipov, následne sa za svoj čin ospravedlnila.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM