Správy

Svoj hlas odovzdala aj 101-ročná Méta Eleonóra zo Svitu: Volím, aby sme sa mali lepšie

Súčasná politika je podľa nej „pod úroveň“ a treba to zmeniť. Upozornila, že Slovensko potrebuje inteligentných ľudí, ktorí sa politike rozumejú.

Ilustračný obrázok k článku Svoj hlas odovzdala aj 101-ročná Méta Eleonóra zo Svitu: Volím, aby sme sa mali lepšie
6
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Méta Eleonóra Zacharová z podtatranského mesta Svit má 101 rokov, no ani vysoký vek jej nezabránil, aby šla v sobotu voliť.

„Chodím voliť preto, lebo tu žijem a chcem, aby sme sa mali lepšie. Odkedy žijem vo Svite, ani raz som voľby nevynechala. Od začiatku som bola presvedčená o svojom kandidátovi, sledujem, čo sa deje, a myslím si, že som dobre volila,“ uviedla.

Súčasná politika je podľa nej „pod úroveň“ a treba to zmeniť. Upozornila, že Slovensko potrebuje inteligentných ľudí, ktorí sa politike rozumejú.

Prišla pešo

Najlepším prezidentom doteraz bol podľa nej Rudolf Schuster.

Do volebnej miestnosti na Základnej škole Komenského prišla pešo v spoločnosti svojej najlepšej kamarátky Ľubice Kuzmíkovej. „Ja som sa s takou osobu ešte nestretla, vždy dodáva energiu, je skvelá a je stále aktívna vo všetkých kluboch, ktoré v meste máme,“ zdôraznila.

Zacharová sa narodila 19. februára 1923 v Norimbergu, počas života vychovala tri deti. Na Slovensko prišla v 40. rokoch minulého storočia počas druhej svetovej vojny. Najprv žila s manželom na Liptove a po tragickom požiari domu sa v roku 1948 presťahovala do Svitu.

Ako uviedla, v tom čase bolo pod Tatrami veľa žien a po vojne nikto nič nemal, aj napriek tomu to bolo pre ňu krásne obdobie. Pracovala v telefónnej centrále, dokonca ju vyhlásili za najlepšiu pracovníčku v Chemosvite.

Nevie sa hnevať

„Bola som poslankyňou osem rokov, aj sudkyňa z ľudu, venovala som sa tomuto štátu, lebo tu žijem, mám rada Slovákov a vôbec ľudí, mám to šťastie, že žijem medzi dobrými ľuďmi,“ dodáva Zacharová a tvrdí, že na Slovensku je viac ako 80 rokov „na dovolenke“.

Vysokého veku sa podľa vlastných slov dožíva aj vďaka tomu, že sa nevie hnevať a nič jej nechýba.

Vo Svite je celkovo sedem volebných miestností a počet oprávnených voličov je takmer 6100. Predseda volebnej komisie na okrsku číslo 7 Štefan Vartovník uviedol, že okrem Zacharovej majú zapísaných aj ďalších voličov, ktorí majú viac ako 90 rokov.

„K jednej 95-ročnej voličke máme prísť domov s prenosnou urnou. Pani Zacharová nás veľmi prekvapila, že prišla pešo. Ale my ju poznáme ako vitálnu pani,“ skonštatoval.

Pani Méta si nenechala ujsť možnosť voliť ani vo veku 101 rokov
6
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM