Pavol Krupka Kultúra

Tatranská galéria bude do konca novembra zatvorená. Po rekonštrukcii získajú jej priestory novú kvalitu

Tatranská galéria v Poprade realizuje v týchto mesiacoch záverečnú etapu rekonštrukcie, financovanú z fondov EÚ a Prešovského samosprávneho kraja, preto svoje priestory v októbri uzatvorí. Ešte v lete však inštalovala stálu výstavu z diel Ferdinanda Katonu v Spišskej Starej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Tatranská galéria bude do konca novembra zatvorená. Po rekonštrukcii získajú jej priestory novú kvalitu
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Galéria po rekonštrukcii získa nové osvetlenie, ozvučenie, bezbariérový vstup s výťahom, ART shop, kaviareň, obnovou prejde aj komín a nádvorie. „Predpokladaný termín otvorenia po rekonštrukcii, ktorá by mala priniesť priestory európskeho formátu, je koniec novembra tohto roka,“ uviedla riaditeľka TG Anna Ondručeková.

Od konca júna je v galérii inštalovaná výstava s názvom Ohlas a odkaz sv. Cyrila a Metoda v tvorbe rodiny Andreja Rudavského.V predĺže­nom termíne ju bude možné zhliadnuť už len do 22. septembra 2013. Tento mimoriadny výstavný projekt prináša viacero výtvarných techník a žánrov, zastúpených plastikami z kovu, kameňa, keramiky a textílií, maľbami, kresbami, zaujímavými objektmi a animovanými filmami.

Priaznivcom výtvarného umenia je k dispozícii aj prvá stála expozícia s názvom Odkryté hodnoty, vytvorená zo zbierkového fondu TG. Na začiatku minulého roku ju bolo možné inštalovať vďaka definitívnemu vyriešeniu výstavných priestorov v objekte bývalej parnej elektrárne.

Vo videogalérii si môžete pozrieť reportáž Lukáša Marhefku, zachytávajúcu ďalší významný počin na poli umeleckej prezentácie v našom regióne. Je ním júlové otvorenie Galérie Ferdinanda Katonu v Spišskej Starej Vsi. Tatranská galéria vlastní najviac diel tohto spišsko-podtatranského autora, aj preto má výstava v Spišskej Starej Vsi charakter stálej expozície.

Galéria Ferdinanda Katonu - stála expozícia Tatranskej galérie
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM