Pavol Krupka Kultúra

Tatranská galéria si pripomenie osobnosť a dielo Dušana Jurkoviča

Životné dielo architekta Dušana Jurkoviča bude hlavnou témou prednášky, ktorá sa uskutoční v priestoroch Tatranskej galérie v Poprade. Práca jednej z najvýznamnejších osobností slovenskej architektúry prvej polovice 20. storočia zanechala trvalý odkaz aj v tatranskom regióne.

Ilustračný obrázok k článku Tatranská galéria si pripomenie osobnosť a dielo Dušana Jurkoviča
Zdroj: Dnes24.sk

Celoživotná tvorba Dušana Jurkoviča (1868 – 1947) predstavuje kontinuitu racionality a poetickej citovosti. Život a dielo tejto osobnosti odrážali predstavu modernistov o architektovi, ktorý je okrem iného aj organizátorom a súčasne tvorcom nového spôsobu života.

Po vybudovaní tratí Tatranských elektrických železníc v rokoch 1908 až 1912, ktorých súčasťou bola aj budova bývalej parnej elektrárne – súčasné sídlo Tatranskej galérie, sa neskôr upriamila pozornosť odborníkov budujúcich dopravnú infraštruktúru na tatranské štíty. Jurkovič sa stretol v tejto súvislosti v 30. rokoch minulého storočia s atypickou výzvou projektovania staníc lanovej dráhy na Lomnický štít.

Súčasťou prednášky, ktorá sa uskutoční v priestoroch Tatranskej galérie v utorok (5. 3.) so začiatkom o 17.00 h, bude aj premietanie dokumentárneho filmu, ktorý je venovaný dielu spomínaného architekta. Podujatie je súčasťou cyklu odborných prednášok Z dejín umenia a kultúry Spiša.

Podrobnosti o podujatí sa dozviete aj TU.

Foto: Wikipédia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM