Pavol Krupka Kultúra

VIDEO: Tatranská galéria v Poprade otvorila výstavu diel maliara a grafika Andreja Doboša

Tatranská galéria v Poprade pripravila rozsiahlu výstavu slovenského výtvarného umelca Andreja Doboša. Obrazy sú súčasťou zbierok galérií na Slovensku i v zahraničí, ale väčšina z nich je v súkromných rukách. Autorova tvorba zahŕňa široký okruh námetov, maliarskych a grafických prístupov.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Tatranská galéria v Poprade otvorila výstavu diel maliara a grafika Andreja Doboša
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Popri portréte a zátiší najrozsiahlejšiu časť Dobošovho diela tvorí krajinomaľba. V nej uplatnil postupy od realistického, postimpresionis­tického, cez expresívnu a neoexpresívnu maľbu. Často je súčasťou krajiny a obrazov slovenského vidieka človek, ktorého autor podal so zrejmou sociálnou empatiou. Pre nás môže byť zaujímavé aj to, že v niektorých z nich zachytil aj krajinu pod Tatrami.

Doboš bol však súčasne maliarom mestského prostredia, významnú časť tvorby zahŕňajú veduty Košíc, v ktorých umelec prežil takmer celý svoj život. Tu v kruhu umelcov nadviazal na najlepšie tradície tzv. Košickej školy modeného maliarstva (Július Jakoby, Juraj Collinásy, Jozef Bendík, Ľudovít Feld, Ján Mathé, neskôr Juraj Bartusz). Originálnymi prístupmi zvlášť v grafike, ale i v maľbe prekročil Andrej Doboš priestor regiónu. Andrej Doboš (1911 – 1997) študoval v medzivojonovom i vojnovom období na umeleckých a pedagogických školách v Užhorode (V. Erdélyi), v Prahe (AVU) a v Segedíne.

V závere roka 2011 i v minulom roku sa uskutočnili výstavy Dobošových diel v bratislavskej galérii GUBA a v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne. Tatranská galéria vlastní niekoľko diel tohto umelca, sú súčasťou tejto rozsiahlej prezentácie. Výstava je zároveň pripomenutím nedávneho 100. výročia narodenia umelca a potrvá do 14. apríla. Zhodou okolností je aj vystavovaných obrazov presne 100.

Kurátorka výstavy prof. Eva Kapsová spolu s vnukom Andreja Doboša maliarom Markom Vrzgulom pripravujú monografiu venovanú tomuto umelcovi, ktorá by mala byť predstavená ešte v rámci popradskej výstavy. Jej piatkovú (8. 3. 2013) vernisáž obohatilo aj hudobné soiré venované ženám k ich sviatku. Interpretácia skladieb romantizmu i súčasných diel v podaní popradskej huslistky a pedagogičky Terezy Novotnej a klaviristky Zulfizar Zázrivej na všetkých prítomných zapôsobila a ocenili ju úprimným potleskom.

Tatranská galéria v Poprade otvorila výstavu diel A. Doboša
1
Galéria
Tatranská galéria v Poprade otvorila výstavu diel maliara Andreja Doboša
8
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM